A vártnak megfelelően eljött a tél, de mikor jön el a tavasz a tőzsdéken?

Néhány héttel ezelőtt közöltünk egy írást a Trónok harcából jól ismert, „The winter is coming” címmel. A cikkben a koronavírus által okozott tőzsdei hatásokat vettük végig kronologikusan, egészen a januári kezdetektől októberig. Láttuk ott, hogy a koronavírus lereagálása egy érdekes forgatókönyvet követett, a hirtelen ijedtségtől az elbagatellizálásig, majd pedig a pánikszerű szakadástól a sokak számára érthetetlen szárnyalásig. Ez nagyjából az első hullám története a nemzetközi részvénypiacok és indexek szempontjából.

Azonos minta

Az akkori cikkben éltünk a gyanúval, hogy a második hullám lefolyása is típusában hasonló lesz ehhez. Ebben az esetben a szeptember végi eladási hullám egyenértékű a januári ijedtséggel, az október eleji szárnyalás egyenértékű a február eleji-közepi elbagatellizálással. Így a márciusi pánikszerű eladás következik, erre utal a tél közeledtét jelző cím is. Azóta a tél már itt van: a DAX index egyetlen hét alatt több, mint 1000 pontot veszített értékéből, de az október eleji szintekhez képest 1600 pontos zuhanásról is tudunk beszélni. Az S&P500 index azóta a 3500 feletti szintekről 3200 közelébe esett, ez is közel 10 %-os értékvesztésnek felel meg, ráadásul igen rövid idő alatt.

https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_be1d84c4f9a34e4e1292a13c953a831d.png
Forrás: www.investing.com

Mikor jön a tavasz?

A nagy kérdés most már az, hogy meddig is tart ez a bizonyos jól előre jelezhetően megérkezett tél, és mikor váltunk újra a fellélegzés és akár szárnyalás fázisába. Természetesen nem biztos, hogy folytatódik ez a séma, de onnan kiindulva, hogy már csak 1 lépés van belőle hátra, mert az előzőekben a történelem ismételte magát, mindenképpen megéri észben tartani és megvizsgálni ezt az eshetőséget.

Most jelenleg s közvetkező napokban még abból a szempontból mindenképpen rosszabb a helyzet, hogy a koronavírus járvány mellé még itt van az elnökválasztás bizonytalansága. Trump a hírek szerint több államban is átvette a vezetést, és ha ehhez hozzászámoljuk azt, hogy általában a közvéleménykutatók alulmérik Trumpot, akkor máris nem tűnik olyan soknak a demokrata kihívó, Joe Biden előnye. Illetve, a levélszavazatok miatt lehetséges, hogy november 4-én még nem is hirdethetünk eredményt, ami további bizonytalanságot, és vélhetően meglehetősen hektikus árfolyamhatást hoz magával.

Más viszont abból a szempontból is, hogy már egy ismert vírussal állunk szemben, márciushoz képest 7 hónappal közelebb vagyunk a vakcinához, érkezzen az bármikor is, ez biztos. Illetve, már ismertek a jegybank és a kormányok összehangolt, gazdaságot minden eszközzel és minden áron megvédeni próbáló politikája is. Így ha a vírus egy újabb mutációja nem érkezik, ami súlyosabb hatásokat váltana ki, akkor a mostani hullámnak furcsa módon a több eset és akár több halott ellenére kedvezőbb jövőképpel kell, hogy kecsegtesse a befektetőket.

The winter is already here tehát, de érdemes készülnünk az ezután következő időszakra is; lehet, hogy a tavasz is hamarabb és váratlanabbul jön el újra, mint gondolnánk.