Jön a tavasz-de mit hoz a tőkepiacokra?

Gyakorlatilag bárki bármilyen tőzsdei termékkel kereskedik, mostanra már biztosan virológussá válhatott. A tőzsdét ugyanis lassan 1 egész éve nem lehet anélkül megnézni egyetlen nap sem, hogy ne kéne a koronavírusra gondolnunk. A címoldalakon ugyanis éppúgy a járvánnyal kapcsolatos hírek foglalják el a legelőkelőbb helyeket, mint tavaly január vége óta bármikor. A vírus (amellett, amennyit emberéletben, áldozatban és egyéb szempontból vitt) hozott a tőzsdére hatalmas zuhanást, aztán hónapokig tartó konstans emelkedést, gyors eséseket, majd feltámadásokat.

Emelkedés, emelkedés, emelkedés

Mostanság azonban kétségtelenül kizárólag a konstans emelkedését fázisát láthatjuk; napról napra új csúcsokra emelkedik a tőzsde, érdemes eljátszanunk a számokkal. Közelebb vagyunk a 4000 pontos S&P500 indexhez, mint ahhoz, hogy 3650 legyen az árfolyam, ami még mindig közel 10 %-kal magasabb lenne, mint a világjárvány előtti csúcs. Ez furcsának tűnhet (a tavaszi mélypontok után történő folyamatos emelkedés után téma is volt minden tőzsdei fórumon); a reálgazdaság és a tőzsde kapcsolatának eddigi hagyományait kétségtelenül felülírja a mostani hurráoptimizmus a piacokon.  Egy régi, őszi cikkünk címe a „The Winter is coming” címet viselte, amiben utaltunk rá, hogy nehéz idők jöhetnek a második hullám miatt. Ez így is történt: jelentősebb korrekció zajlott a tőzsdéken, egészen az elnökválasztásig. Ami pedig egybe esett a második hullám megszokásával, így egy azóta is tartó rally látható.

Középtáv-a vírus az úr

A tőzsdei döntések meghozatalakor azt szokták mondani, hogy hosszabb távon a fundamentumokra érdemes figyelnünk, rövidtávon a kisebb, technikai, hír jellegű elemzésekre, szabályokra. Valószínűleg fedi is az igazságot, ha jól megfigyeljük a befektetői reakciókat, árfolyammozgásokat. Ugyanakkor a hosszú távra befektetők, és a daytraderek (napi szinten akár több tranzakciót kötők) között van egy réteg, akik talán a cikket is jelentősebb arányban olvassák most. Ők azok, akik több napra, több hétre tartanak egy pozíciót, de nem évekre; nevezhetjük őket középtávon kereskedőknek. Számukra a leginkább releváns a víruskérdés, ugyanis megfigyelhettük, mint ahogy előző cikkünkben rámutattunk, hogy több napos, több hetes ciklusokon lehetett 2020-ben igazán jól keresni (vagy persze veszíteni) a vírus okozta tőkepiaci hatásokon. A vírus megjelenése, az első nyugalom, a vírus igazi betörése, a vírus megszokása, a második hullám kezdete, majd megszokása-mind ilyen katalizátorok voltak, amelyeknél több hétig tartható volt egy-egy jobb pozíció, nagyon jelentős nyereséggel.

Hurráoptimizmus, többféle kimenettel

Nézzük tehát, most milyen a hangulat, és mire lehet számítani! Az egyértelmű, hogy még mindig a vírus uralja a piacokat. Jelenleg a hangulat egyértelmű: a vírusválságnak lassan vége, megoldódik, az oltási folyamat felgyorsuló fázisában tart. Így minden ok megvan az emelkedésre A hangulatot jól tükrözi, hogy az esetleges durvább lezárásokra már jóval kisebb az esés, mint akár ősszel volt. Természetesen valóban így van: jóval kevésbé érezzük akár egyénileg is veszélyesnek a vírust, mint ahogyan akár múlt tavasszal, akár múlt ősszel. Innentől csupán a vírushelyzetet nézve 1 pozitív, és 2 negatív kimenetel lehet a tőkepiacok számára; a negatív kimenetelek számszerű többsége ugyanakkor értelemszerűen nem jelent esélybeli többséget.

A vírus eltűnik, a pozitív hatásai velünk maradnak

A pozitív scenárió értelemszerűen a vírus mielőbbi eltűnése, a gazdaság ezáltal hamar bekövetkező teljes újra nyitása. Így (bár kétségtelenül nem kitörölhetők a 2020-as év és 2021 első részének vesztesége) egy múló rémálom lehet a COVID-19 a tőzsdék számára, amit távolról nézve majd csak egy gyors, rövid leszúrás jelez a grafikonon. A jó hatások persze maradhatnak: online tér kibővülése, technikai fejlődés, techcégek további szárnyalása.

A vírus eltűnik, és lassú kilábalás jön

Egyéni szempontból ez is hasonló, mint az előző pont, ugyanakkor gazdasági, tőzsdei szempontból teljesen más. Ha ugyanis vége a vírusnak, félő lehet, hogy eltűnnek a gazdaságösztönző intézkedések, valamint a kilábalás is lassabb lesz. A nagyon nagy mértékben eladósodott költségvetések esetleg később megszorításokra is kénytelenek lesznek, a jegybankok pedig a növekvő inflációs félelmek miatt akár kamatot emelni. Mindezek egy maszk nélküli, fesztiválozós világban sem mutatnak szép árfolyamokat.

A vírus jóval tovább velünk marad, mint hittük

Persze a legrosszabb az lenne, ha a koronavírus jóval lassabban tűnne el az életünkből, mint reméltük eddig. Így meghosszabbított korlátozásokkal, lassabb oltással, esetleg nem teljesen beváló vakcinákkal vagy oltási kedvvel kellene szembe néznünk. Valószínűleg a jelenleg nagyon túlfűtötten optimista piaci hangulatnak ez tenne be a leginkább, ugyanis szerte foszlana a gyors válságkezelés reménye, de még az is, hogy tőzsdezárás után elmehessünk egy étterembe.

Bármelyik verzió is fog teljesülni, egyelőre biztosra vehető, hogy a COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatos történések fogják meghatározni a piacot. Kereskedőként pedig középtávon továbbra is érdemes a pszichológiát figyelnünk.