Alapvetően mindenkinek az az álláspontja, hogy éjszaka könnyebb és jobb vezetni. Egészen addig van ez így, amíg bele nem kerül valaki tartósan egy ilyen helyzetbe, de még akár egy-két éjszakai vezetés is meg tudja változtatni a véleményünket. De vajon miért is nem olyan egyszerű, mint amennyire első ránézésre tűnik? Ennek jártunk utána ebben a cikkünkben.

Az éjszakai vezetés veszélyei

Akad számos olyan típus a Sofőr állás oldalán található hirdetések között, amely éjszakai vezetést foglal magába, legyen az akár a négykezes műszak, amikor felváltva vezet két sofőr, vagy a kizárólagosan éjszaka végezhető szállítmányozás, ami például reptereken történik. Mielőtt igent mondasz egy ilyen jellegű munkára, vedd figyelembe a hátulütőket!

Ilyen például a leginkább éjszaka tapasztalható könnyelműség, amikor mindenki hajlamosabb megszegni a szabályokat, átlépni az előírt sebességhatárokat. Talán nem véletlen az sem, hogy a gyérebb forgalom ellenére is a legtöbb közúti baleset éjszaka és hajnalban történik.

Hasonlóan nagy ellenség az álmosság, ami ellen ugyan lehet tenni hangos zenével, gyakori szellőztetéssel, de azt azért fontos tudni, hogy a szervezet és az életritmus totálisan felborul, a reakcióidő növekszik, a figyelem lanyhul, és még a stressztűrő képességre is negatívan hathat a tartós éjszakázás.

Végül nem mehetünk el szó nélkül a látási viszonyok mellett sem, hiszen éjszaka sokkal nehezebben tud tájékozódni az ember, sőt, a látást is rontják a rossz fényviszonyok. Az állandó sötétben való vezetés az idegrendszert állandó készenlétben tartja, így nem csoda, ha sokkal lassabban reagál a test. Talán ennek köszönhető a nagy mennyiségű vadkár is, amit a gyéren kivilágított utak okoznak.

Akkor mégis miért vezess éjszaka?

Biztosan felmerült már benned a kérdés a fenti pár sort olvasván, de megnyugtatunk, azért akad pár előnye is ennek a vezetési formának!

Persze az egyik nyomós érv a bérezés, de a sofőröket ismerve a pénz csak ideig-óráig jelent számukra motivációt, a munkakörülmények sokkal fontosabbak, mint pusztán az anyagi javak. Sok egyéb más is az éjszakai vezetés mellett szól. Ilyen többek között a hobbi sofőrök távolmaradása is, így nem kell gyakorlatlan vezetők között lavírozni. 

Hasonlóan nagy előny, hogy bárhol meg tudsz állni parkolni, hiszen sem dugóra, sem csúcsforgalomra nem kell számítani. A tipikusan éjszakai munkák közé tartoznak a reptéri munkák, ahol a nagyfokú pontosság fontos előírás, és fix munkát biztosít az éjszakázásért cserébe.

Mindenki maga dönti el!

Van, akinek meg sem kottyan a huzamosabban tartó éjszakai munka, míg mások egy hét után dekoncentráltak, idegesek és fáradtak lesznek. Azt, hogy te melyik csoportba tartozol, neked kell tudni, viszont ha tudod, akkor mindenképpen ennek figyelembevételével vállalj csak éjszakai munkát a saját és mások biztonsága érdekében!