Pozitív kezdés után nagy nyereséggel fejezték be a hétfői kereskedést az európai értékpapírpiacok.

A kereskedési idő végén az FTSE EuroFirst 300 index 0,89 százalék, a Stoxx Europe 600 index 1,06 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,73 százalék nyereséget mutatott. Az indexek sorrendben a hónap eleje óta 2,6, 2,9 és 3,7 százalékos nyereséget értek el. Londonban 1,45 százalék emelkedéssel fejezte be a hétfői kereskedést az FTSE-100 index a még nem hivatalos adatok alapján. Frankfurtban 1,36 százalékkal zárt magasabban a DAX index, a párizsi CAC-40 index pedig 1,81 százalékkal emelkedett.

Milánóban 1,31 százalék, Madridban 1,47 százalék indexemelkedéssel zárt hétfőn a tőzsde. Hétfőn minden gazdasági szektor árfolyammutatója emelkedett, a legnagyobb mértékben, több mint két százalékkal a nyersanyagipari vállalatoké. A befektetői hangulaton nagyot lendített mind Európában, mind az amerikai tőzsdéken a német BioNTech és az amerikai Pfizer által a koronavírus-elleni oltóanyag fejlesztésében elért eredmény. Az amerikai piacokon az európai záráskor nagy, másfél százalékot meghaladó nyereségben jártak az indexek, a Nasdaq index új rekordot állított be.

Az olajár hétfőn csökkent, mivel a piac a termeléscsökkentési kvóták lazításától tart az OPEC+ tanácsadó testületének héten sorra kerülő ülésén. A piaci folyamatok felügyeletével megbízott testület valószínűleg a termeléscsökkentési megállapodás lazítására tesz majd javaslatot az OPEC mellett a nagyobb olajtermelőket is felölelő informális együttműködésnek. Az együttműködés tagja május óta napi 9,7 millió hordóval, a világ 2019-es olajfelhasználásának mintegy tíz százalékával csökkentették termelésüket.

A világpiaci olajár ennek köszönhetően már jelentős mértékben emelkedett a februárban elért több évtizedes mélypontról. Az elmúlt héten például a Nemzetközi Energiaügynökség megemelt idei globális felhasználási prognózisának hatására 2 százalékkal ment fel az olajár. A Brent nyersolaj ára az európai piaci záráskor 0,23 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 43,14 dolláron, a WTI ára pedig 0,12 százalékkal 40,50 dollárra csökkent. Az eurót 0,58 százalékkal jegyzik erősebben 1,1364 dolláron, az arany spot ára 0,33 százalékkal unciánként 1805,38 dollárra emelkedett.