Minden amit, a piacról tudni érdemes!

A támasz egyelőre megállította a BUX esését, de merre tovább?

A 32000 pontos támasz egyelőre megállította pénteken a zuhanást közepes forgalom mellett, de így se kedvezőek a kilátások. Az európai rossz hangulat a BÉT-re begyűrűzött, és egyelőre mind a technikai képet, mind a blue chipek alakulását figyelembe véve úgy tűnik, hogy a csökkenés tartós lehet.  

MOL: fellélegezhetünk?

A pénteki napot sikerült pluszban zárni a MOL-nak közepes forgalom mellett (részben a folytatódó „önrészvény vásárlások” miatt), de félő, hogy ez csak szépítés lehet az előző heti súlyos mínuszok után. Fontos lesz a hétfői nyitás, de egyelőre nem látszik sem technikai, sem fundamentális jele annak, hogy véget ért volna a zuhanás. 

Emelkedett az OTP árfolyama, de még nem hárult el a veszély

A kereskedés végére ugrott meg a forgalom az OTP piacán, de jelentős elmozdulást ez sem hozott a blue chip árfolyamában (+0,5%), így a technikai kép továbbra sem biztató, főként, hogy az EMA(50)-es mozgóátlag, és a középső Bollinger-szalag is nyomja lefelé a grafikont.   (bet.hu)

Váratlanul erősödött a forint

Pénteken hektikus napja volt a hazai devizának, mert a reggeli kereskedés alatt 368,8-as szint fölé is emelkedett az árfolyam, de délutánra visszakorrigált a forint, sőt, egy komolyabb erősödést is összehozott napon belül. A dollárral szemben 314 körül jár az árfolyam, de ez nem meglepő az amerikai deviza erősödését tekintve. 

Gyenge napot zártak pénteken az amerikai indexek  

A hét utolsó napján folytatódott az amerikai részvények gyenge teljesítménye, ismét a technológiai szektor vezette a piaci lejtmenetet. A Dow 0,52%-ot, az S&P500 1,04%-ot, a Nasdaq100 2,38%-ot esett piaczárásig. Nem csak a pénteki nap, de az októberi hónap is gyenge teljesítményt produkált. A hónap kezdete óta az S&P500 2,77%-ot, a Nasdaq100 3,03%-ot, míg a DOW 4,65%-ot esett. A három index együttes teljesítményét vizsgálva elmondható, hogy a szemptemberi hónapnál egy fokkal jobban sikerül az október, de a grafikonokon kialakult dupla csúcsra emlékeztető alakzat aggodalomra adhat okot további gyengélkedés esetén.

Jót jelentettek a tech papírok, mégis adták a részvényeket a befektetők  

Számos technológiai és telekommunikációs vállalat jelentett csütörtökön piaczárás után. Általánosan elmondható, hogy legtöbbjük a vártnál jobb számokat tudott felmutatni, ezzel szemben az általános piaci reakció szinte kivétel nélkül negatív volt.  Ez leginkább a  következő negyedéves előrejelzések hiánya és a magas szintű befektetői bizonytalanság miatt lehetett. Általánosan igaz erre a negyedévre, hogy a jó jelentésekre nem tudtak pozitívan reagálni az árfolyamok, a befektetők aggódnak a növekvő vírushelyzet miatt és sokkal inkább a jövőre koncentrálnak, mintsem a múltra.

Kritikus szint közelében a VIX

Az utóbbi hónapok és napok emelkedést eredményeztek a félelemindexben. A kritikusnak mondható 41-es szint alatt, 38-on zárt pénteken a mutató. Érdekes megfigyelni, hogy pénteken a részvényindexek és a VIX is esni tudott, ez a pozitív korreláció hosszú távon nem fenntartható. Sok esemény lesz a héten ami növelheti a piacok volatilitását, érdemes figyelemmel követni a kritikus szintet.

Korlátozások Európában – szakad az olaj árfolyama

Németország után Belgium és Ausztria és lezárásokat és szigorításokat vezet be a csúcsra futó koronavírus megbetegedések miatt. Sok más európai, amerikai és ázsiai országban is mindenkori csúcson vannak az új megbetegedések, nem kizárt, hogy folytatódhat az országok ismételt egymástól való elszigetelődése. Az olaj árfolyama élesen esik ma reggel is, a WTI egészen 34 dollárig gyengült.

Mire figyeljünk a héten? 

A héten sok dolog lehet nagy hatással a piacokra. A legfontosabb az amerikai elnökválasztás, amely november 3-án, kedden lesz. Ha mindez nem lenne elég, a FED is összeül a héten és az októberi foglalkoztatottsági adatokat közzéteszik. Mindemellett a jelentési szezon sem ért véget, több cég is jelent a héten.