Az inflációtól függ a kérdés, de nem is olyan egyszerű.

2019 derekán komoly átrendeződés történt a lakossági állampapírok esetében. Megjelent a csak szuperállampapírként emlegetett Magyar Állampapír Plusz, amely magas, fix, de sávos kamatozásával és kedvező visszaváltási konstrukciójával hamar az élre ugrott a leginkább vásárolt állampapírok listáján. Eltűnt ekkor több állampapír is (mint a Féléves Magyar Állampapír, vagy a szintén kivezetésre kerülő Kétéves Magyar Állampapír), illetve maradt néhány, az új kötvénnyel nem igazán versenyképes eszköz, mint az Egyéves Magyar Állampapír, vagy a Kamatozó Kincstárjegy.

Magyar Államkincstár központi épülete

Nemcsak szuperállampapírt vehet azonban a magyar lakossági befektető, hanem 3, illetve 5 éves lejárattal rendelkező Prémium Magyar Állampapírt is. A konstrukció rendkívül egyszerű: a változó kamatozás alapja, hogy a hivatalos inflációs adathoz némi kamatfelárat hozzáadva számítja ki a kamatokat az Államkincstár.

Visszaváltás: előnyben a szuperállampapír

A visszaváltás tekintetében előnye a szuperállampapírnak, hogy évente egy 5 napon időszakban visszaváltási költség nélkül eladható, és ezen kívül is rendkívül alacsony díjak mellett (0,25 %) megválhatunk a befektetésünktől. A PMÁP esetében ez már nem áll fent ilyen kedvezően; hogy igazságosak legyünk azonban, feltételezzük azt, hogy mindkét papírt a lejárati időt kivárva váltjuk vissza.

MÁP+ versus PMÁP: számokban

Nézzük így, hogy melyik termék mikor kedvező!

A Magyar Állampapír Plusz esetén újrabefektetés nélkül a következő hozamokat realizálhatjuk a különböző években:

1.év2. év3. év4.év5. év
3,75 %4,5 %5 %5,5 %6 %

Összességében (tehát kamatos kamat hatása nélkül) 24,75 %-os nominálhozamot érhetünk el az 5 év során. (Kamatos kamattal ez a szám egyébként 27,35 %)

A Prémium Magyar Állampapír 5 éves lejárattal rendelkező formájánál a kamat infláció+1,25 %-a kamatprémium éppen az idéntől megvásárolható sorozatok esetében csökkent le 1,4 %-ról a fent jelzett értékre. Szintén újra befektetés nélkül számolva csupán a kamatprémium 6,25 %-ot tesz ki. Ezt levonva a MÁP+ hozamából 18,5 %-ot kapunk-ennyit kell 5 év alatt az inflációnak hoznia számunkra, hogy éppen egyenlő legyen a két termék hozam szempontjából. Évi átlagosan ez 3,7 %-os inflációt jelent. A PMÁP kamata évente változik ugyanakkor, tehát az esetlegesen növekvő infláció később árazódik be számunkra hasznosan.

Látható, hogy a vírus első hullámakor sokat esett érthetően az inflációs adat, majd onnan emelkedésnek, az év végére azonban újból csökkenésnek indult. A hónapokat átlagolva 3,33 %-os infláció jellemezte a tavalyi, rendkívülinek mondható évet. Látható, hogy ez nem is áll messze a 3,7 %-os értéktől annyira, de kétségtelenül jobb hozamot biztosít még a MÁP+

Azt kell tehát eldöntenünk, hogy biztosan tartjuk-e 5 évig a papírt (ha nem, akkor a PMÁP tartása kevésbé jó ötlet), illetve, hogy 3,7 %-nál nagyobb, vagy pedig kisebb inflációt várunk átlagosan az 5 évre vonatkozóan. A jelenlegi inflációs helyzet talán annyiban kellemes, hogy mivel nagy különbség a két papír hozama között nincs most, túl nagyot nem is hibázunk a választásnál.