Donald Trump tegnap bejelentette, hogy nagyon jó ütemben haladnak a tárgyalások egy újabb fiskális élénkítő csomagról, amire befektetők milliói vártak már. Főként ennek köszönhető a mai pozitív hangulat kialakulása.

Ázsiában 1,5-2%-os növekedéssel nyitottak a tőzsdék, és majdnem mindegyik index pozitív tartományban van. A dél-koreai KOSPI 0,2%-ot erősödött, és egyedül a Hang Seng az, amit esett tegnaphoz képest.

Európában a határidős DAX még pluszban volt reggel, ám azóta lefordult, és -0,2% körül ingadozik. A többi európai határidős tőzsdeindex továbbra is meg tudta tartani a pozitív irányt.

Amerikában érezhető a legjobban a bejelentés hatása, ott az összes határidős index emelkedik, és nagy valószínűséggel így is marad a piacnyitásig. A héten másodpercek alatt zuhantak be a részvények, miután Trump bejelentette, hogy nem lesz stimulus csekk, így az újabb remény felcsillanása érthetően tereli emelkedő irányba a részvénypiacot. Az fiskális csomag előre beárazásával azért még óvatos a piac, mivel már megtanulták az elmúlt hetekben, hogy mennyire kiszámíthatatlan fordulatok történhetnek.

A magyar tőzsde tegnap minimális eséssel zárta a napot, mely elsősorban annak volt köszönhető, hogy az OTP ismét 10000 forint alatt zárt. A Mol újból próbál kapaszkodni a 1700-as szint felé, míg a Richter 1,2%-ot emelkedve húzta feljebb az indexet. Utóbbi egyébként a napokban jelentette be, hogy elkezdi gyártani az amerikai cég koronavírus elleni gyógyszerét. Erre egyből rácsaptak a kereskedők, majd pár perc múlva már újból a kiindulási pontra esett vissza az árfolyam. 

A mai napon az OTP megpróbálkozhat a 10000-es szint áttörésével újra, míg a Richter, és a MOL-t nagy valószínűséggel inkább csökkenőként láthatjuk a nap elején. Azonban egy negatív piacnyitás után akár fordulhatunk is, követve a többi ország pozitív hangulatát a tőzsdén.