Vinné a Vodafone-t a 4iG és a magyar állam, 2022 végére lezárulhat a tranzakció.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján ma reggel közölte a 4iG a befektetőkkel, hogy nem kötelező érvényű megállapodást (Term Sheet) kötött a Vodafone 51 %-ának megvásárlásáról. A második legnagyobb hazai telekommunikációs vállalat megszerzése óriási tranzakciónak tekinthető, és a 4iG eddig is prosperáló történetében nyithat újabb fejezetet.

Magyar állammal közösen

Alapvetően bombahírként fogható fel, hogy a 4iG nagy valószínűséggel megvásárolja a Vodafone 51 %-át. Tovább emeli a tétet, hogy a másik 49 % is értékesítésre kerül, a vevő pedig nem más lenne, mint a Corvinus Zrt-n keresztül a magyar állam. A tranzakció összértéke így 715 milliárd forint lehet, ami kimagasló nagyságú akvizíció a magyar gazdaság méreteihez viszonyítva is. Ráadásul a közlemény szerint 2022-re le is zárulhat az üzlet, meglehetősen gyorsan a 4iG kezébe kerülhet tehát a Vodafone többségi tulajdonrésze.

Gigaüzlet lehet a Vodafone megvétele (www.shutterstock.com)

A 4iG vezetése komoly lépésnek értékeli a mostani bejelentést, hiszen az egy lépés lehet egy nemzeti, piacvezető infokommunikációs vállalatcsoport létrehozása felé. Arra számít a cég, hogy a Vodafone digitális infrastruktúrája a legfejlettebb szolgáltatók közé emeli a 4iG-t a hazai piacon, révén a Vodafone üzleti megoldásai széleskörű digitalizációs szolgáltatásokat képesek biztosítani mind a vállalati, mind a kormányzati szféra számára.

Örülhetnek a részvényesek

A legnagyobb kérdés természetesen az, hogy a részvényárfolyam hogyan reagál majd a hírre. A közlemény szerint a 2020-2021-es évben a Vodafone árbevétele 278 milliárd forint volt 93 milliárd forintos EBITDA szint mellett. A 4iG tehát óriásit lesz képes nőni azáltal, ha valóban lezárul a Vodafone 51%-ának megszerzésére irányuló tranzakció. A 4iG ki is hangsúlyozta bejelentésében a részvényesi értékteremtést a két vállalat konszolidációja során, valamint a szinergiahatások miatti költségmegtakarítás kapcsán. Érdemes lesz tehát követni az árfolyamot a 9 órai nyitás után, nagy valószínűséggel kiemelkedő forgalommal és mozgásokkal jutalmazza a piac a 4iG bejelentését.

https://www.bet.hu/newkibdata/128769557/4iG_20220822_RT_Vodafone_HUN.pdf