Nem veszi fel a nemzetközi tőzsdék ritmusát a BUX-de mi kell ahhoz, hogy ez megváltozzon?

A tegnapi nap folyamán tovább folytatta már-már hihetetlen szárnyalását a DAX, ahogy arról egy cikkben is megemlékeztünk.  Az amerikai tőzsdék is emelkedéssel indították a kereskedést, de a nap végére ugyanakkor (nagyon enyhe) mínuszban zártak. A BUX azonban nem mutatott jelentős elmozdulást, tovább nőtt tehát a hátránya például a német tőzsdeindexhez képest.

Hiába a jó indexösszetétel

Egyre inkább felmerülő kérdés lehet, hogy a magyar tőzsdeindex miért nem képes hasonlóan teljesíteni, mint a nemzetközi tőzsdék. Pedig az eredeti probléma (koronavírus) és a megoldás (oltási program) elég hasonló. Ráadásul kedvezne a BUX-nek, hogy két legnagyobb komponense, az OTP és a Mol a hagyományos szektor cégei közé tartoznak, amelyek kiemelten erősek az utóbbi időben nemzetközi szinten. Ennek ellenére hogyha emelkedik is a BUX, az manapság többnyire a történelmi csúcsainál álló Richternek köszönhető.

Mik lehetnek az okok?

Alapvetően meglepődve fogadhatjuk a fentiek tükrében, hogy míg a nyugati tőzsdék lényegében naponta ugrálnak magasabbnál magasabb szintekre, addig a BUX lényegében egy helyben áll. Több okot is azonosíthatunk a jelenség mögött.

Egyrészt a mindennapi életünkből is tudjuk sajnos, hogy Magyarországon különös erővel tombol a koronavírus harmadik hulláma. Bár a fertőzöttségi adatokon az utóbbi napokban már csökkenés látszik, még így sem biztos, hogy túlvagyunk a járvány nehezén. Ami a befektetőket izgathatja, hogy emiatt egyáltalán nem biztos, hogy sikerül olyan ütemben a gazdasági kilábalás, mint terveztük. Az újabb lezárások, az azzal járó gazdasági károk könnyen okozhatnak a vártnál nagyobb sebeket a növekedésben, illetve a költségvetésben is.

Másrészt fontos figyelembe vennünk, hogy zajlott egy nagyon jelentős BUX rally is novembertől kezdődően. Mind az OTP, mind a Mol, mind a Richter kivette belőle a részét, és hatalmas emelkedést mutatott fel igen rövid idő alatt. Emiatt túlvetté válhattak a részvények, és van rá esély, hogy most egy konszolidációs szakaszt kell, hogy lássunk a mostani mozgásban.

Mi segítheti ki a BUX-ot?

Persze a BUX emelkedésére számítók körében most az a legnagyobb kérdés, hogy mikor sikerül végre felvenni a csúcsokat csúcsokra halmozó irányadó részvényindexek tempóját. Formalogika alapján a fenti okok megszűnése lehet ehhez az első lépés. Jó hír lehet például, hogy fokozatosan, de elkezdődik a nyitás Magyarországon, ami a boltok és szolgáltatások kinyitását jelenti már a mai naptól. Ha a járványügyi adatok teret engednek további, fokozatos nyitásra, akkor az a tőzsde számára is jó hír lehet.

Ráadásul az oltási program nálunk a legjobb jelenleg Máltát leszámítva az Európai Unióban. Emiatt valóban elképzelhető, hogy a harmadik hullám sokkját egy, a többi országnál korábbi nyitással lehet ellensúlyozni. Kiemelt fontosságú, hogy hogyan alakul az újranyitó vállalkozások jövője: ne felejtsük el ugyanis a júniusi végén lejáró hitelmoratóriumot, ami az OTP szempontjából lehet igen jelentős.