Ahogy már egy korábbi cikkünkben megírtuk, szép csendesen kamatot emelet a Magyar Nemzeti Bank. Sok elemzőt meglepett a váratlan intervenció, aminek a formája volt inkább szokatlan, annak ellenére, hogy már április óta ilyen módon változtatják a kamatlábakat.

Múlt hét csütörtökön mindenféle előrejelzés, vagy utólagos közlemény nélkül az egy hetes betét fix kamatozású tender kamatlábát 0,75%-ra emelte az MNB. Ez volt a jegybank múltheti kamatemelése. 

Erről bővebben itt tudnak olvasni. 

Röviden összefoglalva elmondható, hogy „Nem az alapkamatot emelte azonban a Monetáris Tanács. Sőt, nem is a Monetáris Tanács lépett, hanem az MNB igazgatósági hatáskörben emelte fel a nála elhelyezett egyhetes betétek kamatát 15 bázisponttal, 0,75 %-ra. Az előzőekben az volt a hagyományos tapasztalat, hogy megegyezett az egyhetes betét kamatlába, illetve a jegybanki alapkamat. A kettő között egyébként a jelképességet kivéve jelentős különbség nincs.”

Forrás: mnb.hu

De mit is értek el ezzel? Sok vita alakult már ki a hétköznapi életben a kamatdöntés kapcsán. Elsősorban annyi elmondható, hogy az a laza kamat kondíciók miatt az MNB nem képes tartani az inflációs célját, illetve a folyamatos enyhítésekkel a forint árfolyamának is odavágott, ami végül is élénkítő hatással van a magyar exportra, de ez a téma egy külön cikket megérne.

A forint igen magasan, 366 fölött is volt az euróval szemben, ahonnan már nem volt messze a március végén elért csúcs. Jelenleg 3 napja erősödik a forint, és lassan 2%-os javulást mutat az euróval szemben. A következő akadály 360-nál lesz az árfolyamban, ott egy ellenállásból lett támaszt kell átvinnie, ha tovább szeretne erősödni.

Ma újra döntenek az egyhetes betéti tender sorsáról, pontosabban arról, hogy milyen kamat szinten hirdetik meg azt. Amíg az MNB eszköztárának ez az egyik legfontosabb eleme, addig gyakorlatilag hetente döntenek majd a magyar irányadó kamatról, és közvetetten hetente tudják korrigálni a forint árfolyamát is.


Forrás: mnb.hu