„A MOL-nak eddig ismeretlen kihívásokkal kellett 2020-ban megküzdenie; a járvány okozta, jelentős egészségügyi és biztonsági kockázatoktól kezdve a kijárási korlátozás alatti folyamatos működés biztosításáig.” – kezdte Hernádi Zsolt a cég vezérigazgatója 2020-as féléves jelentésükben, és úgy néz ki ezek a kihívások végig kísérhetik a második félévet is.

A legtöbb szektorra és iparágra rá lehet fogni egy gyengébb teljesítmény után, hogy a koronavírus miatt zártak rossz évet a cégek, azonban ez az állítás hatványozottan igaz lehet egy olyan szektorra, mint a kőolajipar, ahol az olaj világpiaci árának volatilitása egy perc alatt tönkreteheti az eredményt. Ráadásul hosszútávon határozhatja meg egy tőzsdei cég árát is.

A magyar olajcég féléves jelentésében 1,943 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhetett el, ez 22%-kal kisebb, mint tavaly ilyenkor. A cég upstream tevékenységei, ami leegyszerűsítve a finomítást jelenti, -41%-os árbevétel különbséget szenvedtek el a zuhanó olajár következtében, és 37%-kal kevesebb bevételük lett a downstream szegmensben, ami a fogyasztókhoz juttatja el a már finomított gázolajat.

forrás: investing

A Mol grafikonján látható egy csökkenő trend, ami már a vírus előtt elkezdődött, azonban az inkább egy Mol specifikus, nem pedig egy iparág specifikus trend volt. Amivel most kell szembenéznie a cégnek, az valóban ismeretlen. Technikailag egyébként a csökkenő trend áttörése fordulatot hozott a papírban, olyan szinten, hogy több, mint 22%-ot emelkedett a papír a csökkenő trend visszatesztelése után. A következő fontos szint 2000-nél van, ha onnan fordulna egyet az árfolyam akár egy 200 forintos korrekció is érkezhetne a piacra. Ha a 2000 forintos szintet áttöri, akkor 2200-ig semmilyen akadály nem állna az emelkedés útjában.


Fundamentális oldalról nézve elsősorban a Brent és a WTI árfolyamának alakulására kell figyelnie a cégnek, mivel a kereslet-kínálat egyensúlyra rendkívül érzékeny árak egy piaci túlkínálat esetén azonnal a felére is eshetnek, ahogy azt láthattuk áprilisban. Ott a kitermelés hihetetlen mértékben meghaladta az olajfogyasztási igényt.

Forrás: iea.com

Az IEA rövidtávú előrejelzése szerint 2021 végére újra egyensúly lehet a piacon a folyamatosan csökkentett kitermelés miatt, ám ez nem jelenti azt, hogy újra $60-90 között láthatjuk a Brent árfolyamát. Sokkal valószínűbb az az előrejelzés, miszerint 2021-ben $49-os átlagáron foroghat a papír spot ára, míg a WTI átlagosan $45 lehet. Ez mindössze 15-17%-os javulást jelentene, amiből látszik mekkora pusztítást végzett a vírus ezen a piacon.


Forrás: iea.com, bet.hu