Nagy figyelemmel követik a befektetők a 2020-as amerikai elnökválasztás alakulását, mivel idén nem csak az országot 4 évig irányító személyről szavaznak majd november 3-án, hanem a gazdaság jövőbeli alakulásáról is.

A jelöltek talán soha nem különböztek még ennyire, mint idén, amikor a társadalmi polarizáció amúgy is nagyon magas, és a koronavírus sok részletet befolyásolt már. A jelenleg regnáló Donald Trump, és a volt alelnök Joe Biden közti különbség kihatással lesz a tőzsdék alakulására is, így nem mindegy ki nyeri a 2020-as elnökválasztást. Vegyünk egy pillantást arra, hogy állnak a jelöltek, és hogyan hatnának a gazdaság és a tőkepiacok alakulására.

Hogyan hatna egy Trump győzelem a főként nem megújuló erőforrásból álló szektorra, tele olajcégekkel?

Trump még ugyan nem hivatalosan, de megerősítette, hogy folytatná a szektor deregulálását, amivel nagyobb mozgásteret élvezhetnének az olajvállalatok. Ez sokak számár nem meglepő, mivel Trump elnök erősen támogatója az amerikai olajmezőknek, és előnyben részesíti az olajat a zöldenergiával szemben. Az olaj, gáz és szén vállalatok nagy mértékben javulnának, és hamarabb állnának talpra egy esetleges Trump győzelem esetén, mivel továbbra is biztosítva lenne számukra a kereslet, és a deregulációnak köszönhetően mentesülnének olyan korlátozások alól, amit Biden vezetne be, mivel a demokrata párt határozottan a megújuló energiaforrást támogatja, az olaj és társai visszaszorítása mellett. 

Most vizsgáljuk meg hasonló módon a pénzügyi szektort is, az az a bankokat és a biztosítócégeket. 

Ebben a szektorban mindkét elnökjelölt programja pozitív hatással lehet, mivel egy fontos szegmensről van szó, azonban eltérő multiplikátorral rendelkeznek a jelöltek várt intézkedései. Trump inkább a regulációk visszaszorítását támogatja, ami abból is látszik, hogy 2018-ban aláírta a Dodd-Frank előírás enyhítésére szolgáló törvényt, amely nagyobb teret ad az ország legnagyobb bankjainak, mint a JP Morgan, a Citi, a Bank of America és a Wells Fargo. Ezen kívül a Volcker törvényt is enyhítették, amivel emelték a közepes méretű bankok kockázatvállalási korlátait, így azok magasabb kockázatot vállalhatnak a hitelezés kapcsán. Trump újraválasztása segítené a bankok rövidtávú helyreállását, mivel folytatná a szektor deregulációját.

Összességében tehát, Trump újraválasztásából elsősorban a pénzügyi és az energia szektor tudna leginkább profitálni.