Hihetetlen lednületet kaptak a Rába részvényei a tragikus harmadik negyedéves jelentést követő tisztújításnak és az OTP elemzésének köszönehtően.

A Rába árfolyama szárnyal október óta

Negyedmilliárdos veszteséget hozott a harmadik negyedév

A Rába-csoport az idei harmadik negyedévet 267 millió forint adózás utáni veszteséggel zárta, ami jóval kedvezőbb a második negyedév egymilliárdot meghaladó veszteségénél, és kisebb a tavalyi harmadik negyedév 429 milliós veszteségénél is – derült ki a szerdán közzétett gyorsjelentésből. A nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült, konszolidált beszámoló szerint

AZ ELSŐ KILENC HÓNAP VESZTESÉGE 2,168 MILLIÁRD FORINT LETT, SZEMBEN AZ ELŐZŐ ÉV AZONOS IDŐSZAKÁBAN ELÉRT 425 MILLIÓS NYERESÉGGEL.

Üzemi szinten viszont nyereséges volt a Rába-csoport a harmadik negyedévben, amikor 64,9 millió forintot ért el, szemben a tavalyi harmadik negyedév 36,5 milliós üzemi veszteségével. Az első kilenc hónapban 1,04 milliárd forint veszteséget könyvelt el, míg tavaly ugyanebben az időszakban 1,19 milliárd üzemi nyeresége volt.

A csoport árbevétele 16,9 százalékkal, 8,5 milliárd forintra csökkent a harmadik negyedévben, az első három negyedévben pedig 26,8 százalékkal, 27,8 milliárdra esett az árbevétel a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az bejelentést követően nagy elégedetlenség alakult ki a befektetők körében, így megoldásokhoz kellett folyamodniuk.

Visszahívták a Rába felsővezetőit

A Rába igazgatósága közgyűlési hatáskörben az alábbi döntéseket hozta:

  • a mai nappal visszahívták Wáberer Györgyöt, Sebők Rolandot, Tóth Tamást, Toperczer Andrást a vállalat igazgatóságából,
  • 2020. december 4-től 2021. május 19-ig, határozott időtartamra igazgatósági tagnak és egyben elnöknek Hetzmann Bélát, igazgatósági tagnak Lang-Péli Évát, Csüllög Nórát, Majoros Csabát, Mráz Dánielt választották,
  • 2020. december 4-től 2022. április 30-ig, határozott időtartamra a felügyelő bizottság elnökének és az audit bizottság tagjának választották Lepsényi Istvánt,
  • 2020. december 4-től 2022. április 30-ig, határozott időtartamra felügyelő bizottsági és audit bizottsági tagnak választották Szabó Sándort.
  • Az igazgatóság arról is döntött, hogy nem fogadja el azt az indítványt, amely saját részvények vásárlásáról szólt.
  • Az igazgatóság úgy döntött, hogy nem fogadja el a részvényesi indítványként előterjesztett határozati javaslatot, hogy az igazgatóság a jelenlegi osztalékpolitika értelmében tegyen javaslatot a Városréti ingatlanegyüttes értékesítéséből származó bevétel osztalékként történő felosztására a mindenkori részvényesek között.
Újabb megrendelést kapott a Rába - Portfolio.hu

Az OTP is vételre ajánlotta a céget a tegnapi elemzése szerint

A koronavírus-járvány miatt a Rába idén komoly árbevétel-visszaesést szenvedett el a fontosabb piacain, mind az EBIT, mind az EBITDA negatív volt a második negyedévben. A harmadik negyedévben ezzel szemben komoly visszapattanás látszott az európai és belföldi piacokon, ami a várnál kedvezőbb árbevételhez vezetett. A költségoldali intézkedéseknek köszönhetően a társaság EBIT-je a harmadik negyedévben ismét pozitív volt, viszont az idei éves profitabilitás továbbra is a negatív tartományban maradt – áll az OTP elemzésében.

Miután a vírus második hulláma végigsöpör Európán, a kormányok igyekeznek lavírozni a gazdasági és emberi veszteségek csökkentésének vékony mezsgyéjén. A korlátozások negatívan hatnak az iparra, azonban nem olyan mértékben, mint tavasszal, és a feldolgozóipari BMI-k is javuló gazdasági környezetet mutatnak. A recesszió várhatóan az idei negyedik negyedévben is fennáll majd, viszont a vakcinák elérhető közelségbe kerülésével drasztikusan megváltozhatnak a 2021-es gazdasági felpattanással kapcsolatos kilátások.

A Rába versenytársainak megrendelései a harmadik negyedévben részben visszapattantak, a második negyedéves durva csökkenés után, ami javítja a Rába középtávú kilátásait is.

A várnál kedvezőbb harmadik negyedéves teljesítményre, és a javuló középtávú kilátásokra való tekintettel az OTP felfelé módosította a Rábára vonatkozó árbevétel- és profitvárakozását. Emellett, mivel közeledünk az év végéhez, így az előrejelzési időhorizontot az elemzőház 2021-2025-re módosította. A jelenlegi vállalati érték tükrözi ezt a változást, és a vakcina miatt javuló kilátásokat, viszont azzal kapcsolatban továbbra is fennáll a bizonytalanság, hogy az európai autópiacon hogyan fog alakulni a visszapattanás. Az OTP emellett azt is kiemelte, hogy az Rába igazgatóságában bekövetkezett változások további kockázatot jelenthetnek.

Részben tehát a vártnál jobb harmadik negyedéves számok, és a javuló kilátások miatt az OTP az ajánlását tartásról vételre módosította, míg a célárát a korábbi 891 forintról 1197 forintra emelte. Az új célár szerint a Rába 12,9 százalékos felértékelődési potenciált rejthet.