A Magyar Telekom árfolyama a szektortársakhoz képest is gyengén teljesít, mozgása azonban egyre kevésbé volatilis. Merre törhet ki az árfolyam?

A negyedik, legkisebb piaci kapitalizációval bíró, és legkevésbé likvid blue chip, a Magyar Telekom is egy igen nagy vesztese a koronavírus járvány okozta gazdasági krízisnek, ha a részvényeinek árfolyamára nézünk. A márciusi mélypontról ugyan sikerült egy több hónapos emelkedés során elrugaszkodnia, azóta azonban csak szenved a telekommunikációs cég árfolyama, annak ellenére, hogy az iparág, amiben jelen van, viszonylagosan válságállóbbnak bizonyult világszerte.

https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_e258d0e946e3b063a1e1aee358229c41.png
Forrás: www.investing.com

Ha a napos árfolyamgrafikonra tekintünk, akkor láthatjuk, hogy egy meglehetősen szűk sávban mozgott az elmúlt időszakban a Magyar Telekom árfolyama, aminek köszönhetően jelentős mértékben összeszűkültek a Bollinger-szalagok. Hagyományosan ez valamilyen irányba történő nagy elmozdulást valószínűsít, különösen, ha nem is rövid időtávon, hanem napos grafikonon láthatunk ilyet. A ROC indikátor is bizonytalanságot mutat egyelőre, nem jó jel a középérték alá kerülés, azonban még nem nevezhető szignifikánsnak. Az RSI is válaszút előtt áll, a 43-as értéknél az a kérdés, hogy sikerül-e 50 fölé kerülnie középtávon, vagy folytatja útját lefelé. Amennyiben pozitív irányba sikerülne kitörnie a Telekom árfolyamának, úgy a 377-nél található 100 napos mozgóátlag lehetne az első jelentős ellenállás, míg csökkenés esetén újra előkerülhetnek a márciusban látott 340 forint körüli árfolyamok.

Annak ellenére hanyatlik a Magyar Telekom árfolyama, hogy ritka kivételként 20 forint osztalék kifizetéséről döntött idén. A mostani árfolyammal számolva ez már megelőzi a MÁP+ éves átlagos hozamát, bár persze a kockázatok nyilván nem említhetők egy lapon a két befektetési eszköz tekintetében. A részvény esetében várhatóan továbbra is az egyedi teljesítmény kap majd nagyobb hangsúlyt, mintsem a nemzetközi helyzet lekövetése irányítaná az árfolyamot.