A technológiai óriás szeptemberben jelentette be új iPad, MacBook, és Apple Watch készülékeit, sokak bánatára azonban elmaradt az új iPhone bemutatása. Már érdekes történés is volt a cég életében a múlt hónapban, mégpedig, hogy 4:1 arányban felaprózták a részvényeit, ami egy ideig pozitív hatással volt a papírokra.

Az Apple részvényeket a feldarabolás utáni hétfőn már a pénteki záróár negyedéért is meg lehetett venni a split következtében, amit a befektetők már a pre-market során kihasználtak, és a nyitásra már felnyomták az árat. $137 körül alakult ki az új csúcs, melynek következtében a piaci kapitalizációja 2.300 milliárd dollár fölé emelkedett. 

Ekkor az Apple teljes piaci értéke meghaladta az összes brit céget magába foglaló FTSE 100 részvényindexet, melynek teljes piaci tőkeértéke nagyjából $2000 milliárd volt akkor. Már önmagában is elképesztő, hogy az Apple az első cég, amely képes volt átlépni a 20.00 milliárdos álomhatárt, azonban, ha mellé vesszük, hogy ezzel az értékkel Nagy-Britannia 100 legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalatainak az értékét is felülmúlja, akkor sokkal jelentősebbnek tűnhet. 

A szeptemberi hónap azonban az Applet-t is megviselte, a szeptemberi minimumáig több, mint 25%-ot esett a papír, amivel kikerült a 2.000 milliárdos „cégek” közül, ahol tegyük hozzá, egyedül szerepelt. 

Forrás: koyfin

A rally utáni zuhanásnak végül a 200 napos mozgóátlag vetett véget, majd a héten egy ugrással az 50-es mozgóátlag fölé került az árfolyam, melynek következtében a $2000 milliárd dolláros piaci kapitalizációt nem tudta újból megugrani a cég, ahhoz $116-nak kell lennie az árfolyamnak. A FTSE 100-at viszont, melynek most a teljes piaci kapitalizációja $1.928 milliárd, újból lekörözte a cég.

Forrás: tradingview

Egy dolgot biztosan megmutatott az, hogy az Apple újra túlszárnyalta az FTSE-t, mégpedig azt, hogy a tőzsdeindexben szereplő vállalatok, melyek közt elhanyagolható arányban találunk csak tech cégeket, alulmaradnak a modern piacgazdaság egyre innovatívabb, és technológia központúbb versenyében.