Mit olvashatunk ki a magyar halálozási adatokból?

A koronavírus egyre gyorsuló ütemben terjed Európában, egyértelműen az öreg kontinens a legnagyobb gócpont már a világon. A magyar tőzsde szempontjából persze ezek is fontos körülmények, hiszen a nemzetközi trendek erőteljesen hatnak a BÉT-re is. Ugyanakkor a magyarországi helyzetnek is kiemelt a szerepe, mert ez alapján dönthetnek az esetleges korlátozásokról, aminek már erőteljes hatása van a magyar tőzsdei cégekre is. Nézzük, hogy áll most a magyar járvány!

A napi új megbetegedések száma 1000 körül ingadozik már néhány hete, ennek oka azonban inkább a tesztelési kapacitások korlátozottsága. A miniszterelnök kijelentése szerint a halálozási adatok lehetnek irányadóak ugyanakkor, ezért érdemesebb azt vizsgálni. Már csak azért is, mert jóval egyértelműbb, mint a fertőzöttek száma a rengeteg fel nem derített eset miatt.

A halálozások számában sem állunk ugyanakkor túl jól. A mai napon 48 halálesetet regisztráltak, de az utóbbi napokban is rendre 30 feletti elhunytról érkezett hír. Ezek a számok természetesen messze a tavaszi rekordok felett vannak, illetve aggodalomra adhat okot az is, hogy csökken a halottak átlagéletkora is. (Bár még mindig egyértelműen az idős és krónikus beteg emberek a legveszélyeztetettebbek).  Magyarországon évente átlagosan a KSH adatai szerint körülbelül 130 ezren halnak meg (ennyi a 2018-as és 2019-es adat átlaga), naponta tehát átlagosan 356-an. A 30-40 (most már 50-hez közeli) napi halálozás tehát már 10 % feletti mértékben növeli az egyébkénti halálozásokat. Ez egy igen magas arány, és vélhetőleg a további növekedés esetén nehéz lesz elkerülni a szomszédainknál már fokozatosan bevezetendő korlátozásokat. Ha nem is lesz tavaszihoz hasonló lezárás, érdemes lehet az adatokat figyelni, mert korlátozások könnyen napirendre kerülhetnek.