A vakcina széles körű használata mellett a koronavírussal és az amerikai hatalomváltással kapcsolatos hírek játszottak főszerepet a hétvégén.

Az elmúlt pénteken bivalyerős tőzsdezárásokkal készültek a hétvégére mind az európai, mind az amerikai piacokon. A DAX történelmi csúcson zárt, de így tettek a vezető amerikai részvényindexek is. A BUX is jelentős emelkedést volt képes felmutatni, a magyar tőzsdeindex sincs már nagyon messze 2020-as csúcsértékeitől. Nézzük, az elmúlt két napban milyen hírek láttak napvilágot, amelyek megmutathatják, hogy hogyan tovább a szinte már folyamatossá váló emelkedések után!

Koronavírus-új mutánsok, gyorsuló terjedés

Néhány héttel ezelőtt még nagy riadalmat keltett a hír, hogy új vírusmutáns bukkant fel Angliában, ami bár nem veszélyesebb, de 70 %-kal fertőzőbb az általunk ismertnél. Azóta azonban sorra érkeznek a hírek az újabb és újabb variánsokról: az Egyesült Államokban, de Brazíliában és Dél-Afrikában is találtak már az ismerttől eltérő vírusfajtát. A kormányok mindeközben többnyire tovább szigorítanak a korlátozásokon a nyugati államokban; Magyarországon a jelenlegi intézkedések maradnak érvényben februárig biztosan. A magyar adatok egyébként csökkenő tendenciát mutatnak: szerencsére mind a fertőzöttek, mind a halálesetek napi számát tekintve egyértelmű a vírus terjedésének lassulása.

Napi új esetek száma-csökkenő tendencia (www.worldometers.info)

Elmozdítják Trumpot?

A múlt héten történt események a Capitoliumnál riadalmat keltettek az amerikai politikusok körében. Trumpot azóta elérhetetlenné tette a Twitter is, annyit azonban már megtudhattunk, hogy nagy bejelentésre is készül.

Trump-nem tölti ki hivatali idejét? (www.nbcnews.com)

Mindeközben Mike Pence, a regnáló elnök alelnöke jelezte, hogy felettesével szemben részt fog venni Joe Biden beiktatásán. A demokraták impeachment eljárást fontolgatnak Trump ellen, ha nem mond le; mondván, hogy veszélyes az amerikai elnök hatalomban maradása erre a néhány visszalévő napra is. A tőzsdék kisebb mértékben bár csökkentek aznapi csúcsukról a capitoliumi jelenetek hatására, azóta újra szárnyalnak. Kérdés, hogy történhet-e még olyan az amerikai belpolitikában, ami megrengetné az indexeket.

www.marketwatch.com www.bbc.com www.worldometers.info)