Koronavírus, vakcina, INA-ügy-ez történt a hétvégén.

A mögöttünk álló hétvégén továbbra is a koronavírussal kapcsolatos hírek határozták meg a hírfolyamokat. Sok mindent megtudhattunk a fertőzés terjedéséről a régiónkban, hazánkban, illetve az esetleges korlátozásokról is érkeztek információk. Emellett érdemes volt figyelni a készülő vakcinával kapcsolatos hírekre is. Nézzük, mi történt!

Vakcinavárás

Az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek a vakcina alkalmazása kapcsán: Dr. Moncef Slaoui szerint az FDA engedély megadása után 24 órán belül elkezdődhetnek az oltások a lakosság körében. A kormány egyik tudományos főtanácsadója állítása alapján ez lesz az Egyesült Államok történetének legnagyobb oltási kampánya, melynek kezdetét a szakember december közepére teszi. Ha ez valóban megvalósul, és feltételezzük, hogy a lakosság hajlamos is az oltás beadatására, akkor realitássá válhat, hogy néhány hónap múlva már Európában is tömeges legyen a koronavírus elleni oltás alkalmazása. Eközben Joe Biden, az USA megválasztott elnöke keddre ígéri, hogy a leendő kabinet első tagjait megnevezi.

Korlátozások és enyhítések Nyugat-Európában, változó kép Közép-Európában

Mindenesetre amíg nem áll rendelkezésre a vakcina, addig továbbra is zajlik az országok különböző stratégiájú húzd meg-ereszd el játszmája a vírus ellen. Franciaországban Emmanuel Macron elnök a héten a korlátozások fokozatos feloldásáról fog beszámolni, míg Németországban mérlegelik a lezárások meghosszabbítását egészen a karácsonyi időszakig. Eközben a régiónkban is igen változatosan alakul a helyzet: Csehországban továbbra is erőteljes ütemben szorul vissza a fertőzés, míg Magyarországon szombaton rekord 121 elhunytat jelentettek. Hazánkban a kormány várhatóan szerdán vizsgálja felül, hogy változtat-e az érvényben lévő szabályozásokon.

Ahogy a diagramon látszik, a világban továbbra is szomorúan magas számú áldozatot követel a koronavírus minden nap. Az elmúlt napokban már stabilan 10 ezer felett alakul a koronavírussal összefüggő halálesetek napi száma, az új fertőzöttek pedig naponta már több, mint 600 ezerrel voltak többen a hétvégén.

www.wordometers.info.com

Fejlemény az INA-ügyben

Magyar tőzsdei szempontból fontos hír, hogy az INA visszavételéről tárgyalt a horvát gazdasági miniszter az olajcég vezetőivel. A zágrábi kormány közlése szerint tehát hivatalosan is zajlanak a tárgyalások a horvát olajcég sorsáról. Ezen kívül több információ jelenleg nem látott napvilágot, illetve maga a Mol sem reagált még a hírre.

www.reuters.com www.vg.hu