Bár a karácsonykor az emberek jelentős része többet költ és fogyaszt, ezáltal közlekedik is, az Amerikai olajtartalékok növekedése és a hosszú ideig emelkedő árfolyam miatt hétfő óta szenved az olaj árfolyama.

Az árfolyam zuhanás akkor indult, amikor hétfőn az európai kereskedők megijesztették a világot egy közel 4 százalékos zuhanással mind az indexek többségében. Az akkori esés oka a koronavírus egyik mutációjának megjelenése jelentette, amelyről azóta kiderült, hogy nem okoz problémát a vakcina gyártóknak, sem a jelenlegi kezelési módoknak.

A 49 dollár feletti árfolyam már szinte hihetetlenül magas volt az elmúlt év átlag árához képest, de emiatt sokan short pozíciókat vettek fel az esetleges esésre. Az amerikai olaj tartalékok közben 2,7 millió hordóval növekedtek, amely tovább nehezített az árfolyam stabilizálódását.

Az Európából induló újabb karantén intézkedések is nehezítik a kereslet növekedését, hiszen a bezárt embereknek maximum a Wolt futáruk fogyaszt benzint, ha nem biciklivel érkezik.

Brent returns to a bearish market structure

A Gazprom elemzői szerint a globális olaj kereslet legkorábban 2022 közepére érheti utol a 2019-es keresleti számokat. Ennek oka nem a vírus megfékezésében rejlik, hanem az átalakult emberi igények változásában. feltehetően a fogyasztás nagy részét adó légiforgalom nem lesz képes a 2019-es eredményeket elérni 2022 előtt, de ez elmondható szinte minden olajat használó szektor szempontjából.