Minden soron felülmúlta a várakozásokat a Mol gyorsjelentése.

Ma hajnalban tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Mol. Az a várakozások alapján is egyértelmű volt, hogy szép nyereségről fog jelenteni az olajvállalat-a cég azonban felülmúlta az előzetes kalkulációkat is. Nézzük a legfontosabb számokat!

Kilőtt az EBITDA és az adózott eredmény

A legfontosabb, globális számok igen látványosra sikerültek. Az EBITDA közel 200 milliárd forintra rúgott az év első három hónapjában, ami időarányosan messze felülmúlja a menedzsment célkitűzéseit is. Ennél is fontosabb lehet a részvényesek számára, hogy az adózott eredmény 92,3 milliárd forint lett-ilyen számot 2020-ban messze nem láthattunk. De az adat felülmúlja 2020 harmadik negyedévének meglepően erős, a hatalmas rallyt részben kiváltó számait is, ahogy láthatjuk.

Bomba eredmény 2020-hoz viszonyítva

Jól jött az emelkedő olajár és talpra álló marzsok

Ha szegmensenként vizsgáljuk a Mol eredményét, akkor is pozitív meglepetéseket találhatunk. A kutatás-termelés (upstream) kiválóan teljesített az emelkedő olajárak miatt; ez várható is volt, ahogy jeleztük egy korábbi cikkünkben. 92,1 milliárd forintos hozzájárulása az EBITDA-hoz nagyon jelentős, ebben segített a nemrég vásárolt azeri olajmezők termelése is.

Még inkább kiemelkedő a finomítás-kereskedelem (downstream) 76,5 milliárd forintos EBITDA termelése. A szegmens érintette talán a legrosszabbul ugyanis a koronavírus, a finomítói marzsok ugyanis rendkívül nehezen találtak magukra a válság után. Még most is messze vagyunk a néhány évvel ezelőtti marzsoktól, de a Mol eredményében már egyértelműen látszik a felfelé ívelő tendencia.

A fogyasztói szolgáltatások az a szegmens, amely lényegében megmentette a Mol 2020-as eredményét, és most is kiváló számokat produkált. A vállalat stratégiája, mely a több lábon állásra és az olajártól való kisebb függésre épül, nagyon sikeresnek látszik. 34,5 milliárd forintos EBITDA-val ugyanis a lezárásokhoz viszonyítva gyönyörű eredményt ért el az üzletág. Hozzá kell tenni, hogy az első negyedév még nem a vezetési szezon, ezért szezonálisan nem a legjobb negyedév, mégis hozta kiemelkedő formáját a kiskereskedelem.

A gázüzletág egy stabil, az eredményhez legkisebb részben hozzájáruló szegmens. Ugyanakkor 14,2 milliárd forintos EBITDA-ja továbbra is jó, stabil része a vállalat eredményének.

Mik a kilátások?

Ha értékelnünk kellene a Mol gyorsjelentését, akkor negatív hangokat nem nagyon üthetnénk meg. Nagyon szép számokat produkált összvállalati és szegmensi szinten is az olajvállalat. Ahogy előző cikkünkben jósoltuk, valóban látható az emelkedő olajárak és finomítói marzsok hatása. Ha ez a tendencia folytatódik, és a gazdaság újranyitásának segítő hatása is aktiválódik, akkor akár még jobb eredményt is várhatunk az olajcégtől.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is optimista. Nyilatkozata egy részében megemlíti a Mol különösen jó alkalmazkodását a vírus által kiváltott helyzethez, valamint a befektetői értékteremtést is: „Egy évvel ezelőtt azt mondtam, hogy a bizonytalanság időszakába léptünk, de az eredményeink azt mutatják, hogy a Mol-nál megtanultuk alkalmazkodni, és tudjuk, hogyan kerülhetünk ki erősebben a válságból. A növekvő átoltottság és a régiónkban tapasztalható fokozatos nyitás láttán van okunk az optimizmusra. Örülök, hogy a tavalyi évvel ellentétben idén tudunk osztalékot fizetni, és így a jó eredményeinkből a befektetőink is profitálhatnak”