A menopauza előbb vagy utóbb, de minden hölgy életébe beköszönt, és mivel egy új életszakaszba lépésről van szó, rengeteg változással jár testi és lelki szinten is. Bár semmiképp sem szabad rá kóros állapotként, betegségként tekinteni, ugyanakkor vitathatatlan, hogy sokak számára okoz kellemetlen tüneteket.

Szerencsére a változókor ellen gyógynövényekkel is fel lehet venni a harcot, így a panaszok káros mellékhatások nélkül csökkenthetőek, vagy akár meg is szüntethetőek.

Ne a gyógyszerektől várd a megoldást!

A nyugati orvoslás előszeretettel javasol minden tünetre valamiféle pirulát. Már megszoktuk, hogy ha például fáj a fejünk, megfáztunk, megfájdul a derekunk, akkor azonnal szedjük is elő a gyógyszeres dobozt, vagy felhívjuk a háziorvost, hogy írjon fel valamit. A tabletták a bevételt követően hamarosan elnyomják a tüneteket, mi pedig továbbra is folytathatjuk a teendőinket, mintha mi sem történt volna.

Csakhogy ma már kutatások egész sora hívja fel a figyelmet arra, hogy a gyógyszerek számos káros mellékhatást okoznak, némelyikre ráadásul csak évek múltán derül fény. A menopauza kezelésében például sokáig bevett gyakorlat volt a mesterséges hormonterápia, csakhogy egyre több nőnél jelentkeztek olyan szövődmények, mint például trombózis vagy mellrák. 

Ma már szerencsére a nőgyógyászok egy része is nyitott a természetes hormonpótló készítmények felé, így előszeretettel javasolják a gyógynövények alkalmazását, ami sok hölgynél valóban hatásosnak bizonyul. 

Melyek a legjobb természetes szerek a változókor kezelésére?

A menopauza az emberiség létezése óta a nők életének része, viszont már elődeink is sikeresen csillapították a velejáró kellemetlenségeket. Az alábbi gyógynövényeket például a tradicionális gyógyászati rendszerek már évszázadok óta alkalmazzák:

  • Fürtös spárga: igen közkedvelt az ajurvédikus orvoslásban, főleg a nők körében, hisz egyensúlyba hozza a hormonrendszert, regenerálja, erősíti, fiatalítja a női szaporítószerveket.

  • Kínai angyalgyökér: a távol-keleti gyógyászat egyik legkiválóbb alapanyaga a változókori tünetek kezelésére, köszönhetően az erőteljes hormonkiegyensúlyozó hatásának.

  • Palástfű: nem csupán a cikluszavarokon és a teherbeesési problémákon segíthet, hanem hatékonyan csökkenti a klimaxos panaszokat is.

  • Maca: a menopauzával járó lelki tünetek (szorongás, depresszió) kezelésében hatékony.

  • Jázminvirág: tisztítja és fiatalítja a méhet, a petevezetéket és a petefészkeket. 

  • Pásztortáska: a változókorban jelentkező menstruációs panaszok, elhúzódó vérzések ellen igen hatékony.

A gyógynövények mellett ügyelj az életmódra is!

Közhelynek tűnik, de igaz, hogy az egészséges életvitel itt is igen sokat nyom a latban. A kiegyensúlyozott táplálkozással elkerülhető az elhízás, a rendszeres mozgás a testre és a lélekre is igen kedvező hatással van, a kellő mennyiségű pihenés és a lelki feltöltődés pedig a jó közérzet érdekében nélkülözhetetlen.