A karácsony miatti rövidebb kereskedési hét első napja nehezen indul a kontinensünkön és azon túl is.

Angliában újabb koronavírus hullám indult egy mutáció miatt, mely szuper gyorsan fertőzi meg a lakosságot, így bizonyos régiókat teljesen karantén alá helyeztek a karácsony hetére, így a sok családnak az idei karácsonyt külön kell töltenie. Az angol piacokat negatívan befolyásolta, hogy egy újabb határidő telt le a brexit tárgyalások életében eredménytelenül. Az angol font 2 százalék feletti eséssel ajándékozta meg az angol piacot a dollárral szemben, így a vezető indexük az FTSE 100 azonos mértékben veszített értékéből.

Az energia és az utazási szektor erősen negatív irányba húzta a Stoxx Europe 600 Index-et, amely hasonlóan 3,5 százalék körüli visszaeséssel nyitja a hétfőt. A szektorok süllyedésére két hír adhat magyarázatot: az olaj árfolyama 5 százalék feletti esést produkált a múlt hét rapid növekedése után, míg a vírushelyzet miatt ismét lezárta határait Anglia felé.

Fresh virus restrictions in London, Brexit talks, weigh on sterling

A délelőtti órákban 11:15-30 között nagy eladási hullám rázta meg a teljes európai régiót, így a DAX 4 százalékos mínuszba is került, míg az S&P 500 Futures termék 2 százalékos mínuszban volt. Az eseményt már többen a 2018-as karácsonyához hasonlítják, de budapesti idő szerint 12 előtt támaszt talált magának az árfolyamok jelentős része.

Value vs. Growth

A Nasdaq továbbra is erősen tudta magát tartani, így a mostani zuhanás is inkább az “Old Economy” szektorba sorolható cégek papírjait rázta meg. Az esemény Európa központú, ahol a “value” papírok aránya és súlya jóval magasabb, mint az USA-ban. A vírus nem kíméli a társadalmat karácsonykor sem és ez a tőke piacokon is erős nyomást gyakorol, a hirtelen jött rémület talán véget ért, de volatilis hét áll előttünk.

Tesla

A Tesla első napját tölti a S&P 500 index tagjaként. Pénteken mindenkori csúcson, 695 dolláron zárt és szakma szakértőinek előrejelzése beigazolódni látszik, azaz “buy the rumor, sell the news” effektus történik, ugyanis a kereskedés előtti órákban már 5 százalékos esés volt a papír árfolyamában. Ennek az egyik oka az opciók gamma változójának mozgása, míg a másik, hogy a befektetők jelentős része az indexbe kerülés előtt bevásárolt a papírból és jelenleg túl sok eladó van a piacon.