Világszerte több tíz ezer ember kereskedik a két alapvető árutőzsdei termékkel. A hét elején komoly mozgásoknak lehettünk szemtanúi és új irányokat várhatunk.

Mi történt?

Ahogy a vakcináról szóló hír megjelent hétfőn, minden korábbi lendülettel tudtak erősödni a tőzsdék világszerte. Az olajárat és az arany árát jelentősen befolyásolta a hír, de negatív korrelációval. Míg az olaj árat magas kereslet kiesés tartotta mályen, addig az aranyat a magas piaci bizonytalanság tudta magasan tartani. Ez hétfőn hirtelen mozgásokat hozott az árfolyamokba. Az olaj a vakcina 90 százalékos sikerességére egy könnyed 7,5 százalékot erősödött, míg az arany 5,2 százalékot veszített percek leforgása alatt.

Crude olaj árfolyama: a kijelölt terület a hír megjelenése utáni mozgás
Arany árfolyama: a kijelölt terület a hír megjelenése utáni mozgás

Mi tárható a folytatásban?

A folytatás kalandos lesz mind a két értékpapír számára. (Értékpapír csak a kereskedésre használt CFD termék.) Azt biztosan tudjuk, hogy az arany már nem minősül hedge terméknek, tehát nem menekülnek bele a befektetők a válságok idején, hanem állandó iránta a kereslet. Így feltehetően nagyobb alulteljesítésre nem kell számítani. Az olaj helyzete kissé nehézkesebb, ugyanis az új amerikai elnök kifejezett célja az olaj fogyasztás drasztikus csökkentése. Ezenfelül az általános befektetői hangulat is jelentősen romlott a fosszilis energiahordozók irányába. A jelenlegi árfolyam megtartása azonban kellő indítékot hordoz az elemzők álláspontja szerint.