Viharosra sikerült az elmúlt 1 hét a tengerentúli piacokon, mivel mindhárom vezető indexben erős korrekció következett be, illetve nagyot zuhantak a tech részvények, és azok, akik az elmúlt pár hét főszereplői voltak. Vajon véget is ért az esés, vagy csak a hirtelen zuhanást veszik meg a befektetők?

Elképesztő milyen rally ment végbe március óta a tech részvények piacán. A NASDAQ ezzel a kisebb korrekcióval is, ami egyébként minden idők egyik leggyorsabb korrekciója volt, több, mint 8%-kal a februári csúcs fölött van, és a héten újra pozitív hangulat uralkodik a piacon, legalábbis erre utalnak a zöld gyertyák.

Az olyan részvények, mint az Apple, Tesla, Amazon és Microsoft, mind meredek emelkedésbe kezdtek, aminek Elon Musk biztosan örül, mivel a Tesla vezérigazgatója 16,3 milliárd dollárt vesztett az elmúlt pár nap hirtelen esése miatt, ami rekordnak számít.

Az S&P 500 szintén magasabban van, már majdnem 5%-kal került feljebb lokális minimumától, és a Dow ipari átlag is pozitív tartományban van. Ráadásul az olaj további esése, illetve a vártnál magasabb segélykérelmi adatok sem tudtak kellően negatív hangulatot teremteni a negatív nyitáshoz.

Akkor tényleg ennyi lett volna?

„Láttunk már ilyet korábban. 10%-ot esik a piac, és az emberek azonnal beszállnak” mondta Steve DeSanctis, a Jefferies stratégája. Szerinte jelenleg a választásokra koncentrál mindenki, mivel egyáltalán nem egyértelmű, hogy mi fog történni, és ez nagyban meghatározza a piaci hangulatot. Ezenkívül sokan aggódnak a gazdaság helyreállása miatt is, és kivárnak a legújabb fiskális csomag elérkezéséig.

DeSanctis hozzátette, hogy amíg ezek a kérdések megválaszoltalanul maradnak, addig nehéz lesz eldöntenie a piacnak, hogy melyik irány a helyes.