Magyar idő szerint péntekre virradóra érkezett a hír, hogy Trump elkapta a koronavírust. Azóta pedig szinte óránként más információk látnak napvilágot az elnök állapotáról. Mindenki találgatott, hogy súlyos-e az állapota, és még Trump környezetéből is igen eltérő információk érkeztek. A tőzsdei reakciókból sokat megtudhatunk az elnökválasztásra adott várható reakciókról.

Egy politikus egészségügyi állapota körüli találgatás nem lehet nekünk meglepő, amikor tavasszal a brit miniszterelnök, Boris Johnson is elkapta a vírust, róla is csak a betegség lefolyása után tudtuk meg, hogy az életéért küzdöttek az orvosok gyakorlatilag. Trump végül éppen elhagyja a kórházat, és visszatér a Fehér Házba; sőt, már erőteljesen készül a Joe Biden elleni október 15-ei vitára. Bár nem tudni, hogy végül az elnökválasztás kimenetelére pontosan milyen hatást gyakorol ez az eset, a tőzsdét érdemes figyelni most.

Négy évvel ezelőtt Trump győzelmétől mindenki tőzsdei összeomlást várt, aztán nagyon hamar kiderült, hogy a republikánus elnök vált a tőzsde legjobb barátjává, ráadásul kölcsönös barátság alakult ki. Nehéz volt tehát előre megjósolni, hogy a tőzsdék miként reagálnak az egyes jelöltek esetleges győzelmére. Trump betegsége azonban egy nagyon jó indikátor lehet. Trump koronavírusos? Ráadásul veszélyeztett korosztályba tartozik? Nem fog tudni kampányolni? Elvesznek az esélyei? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatták a befektetőket, és váltottak esésbe pénteken a hírre. Hétfőn azonban már erős emelkedést láthattunk, nem függetlenül persze az elnök állapotának javulásától. Most tehát lényegében láttunk egy példát a piaci reakcióra, ha Trump esélyeit hirtelen negatív sokk éri; érdemes lesz figyelnünk a hasonló jelzésekre a következő hetekben, mert lehet, hogy megtudhatjuk, hogy éles helyzetben mi a piaci szereplők reakciója, ha esetleg elveszítik legjobb barátjukat a Fehér Házban.