A recesszió jelentős és tartós lassulást jelent a gazdaság számára, amely jellemzően negatívan hat a tőzsdéken jegyzett részvények árfolyamára.

A recesszió fogalmának meghatározása több módon is lehetséges, a legegyszerűbben elmondva a recesszió jelentős és tartós lassulást jelent a gazdaságok számára. Hivatalosan a recesszió kezdőpontjának meghatározása az Amerikai Egyesült Államokban a Nemzeti Gazdaságkutató Iroda (National Bureau of Economic Research, NBER) hatásköre.

Az NBER meghatározása szerint a gazdasági recesszió fogalma nem más, mint „a gazdasági aktivitás jelentős, széleskörű visszaesése, amely tovább tart néhány hónapnál. A recesszió hatása a reál GDP növekedésben, a reáljövedelmekben, a foglalkoztatásban, az ipari termelésben és a nagy- és kiskereskedelemben is megjelenik.”

A recesszió fogalma a köznyelvben legelterjedtebben használt meghatározás szerint a bruttó hazai termék csökkenése legalább két egymást követő negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva. A közgazdasági fogalom mentén már akár csütörtökön kiderülhet a recesszióba bukás ténye az amerikai gazdaság számára, ekkor hozzák nyilvánosságra a második negyedévre vonatkozó GDP adatokat. 2022 első negyedévében éves szinten 1.6 százalékkal csökkent az amerikai hazai össztermék (GDP), 2020 második negyedéve óta először zsugorodott az amerikai gazdaság. A csütörtöki adatok kapcsán szintén 1.6 százalékos csökkenésről szólnak az előzetes elemzői várakozások.

(www.shutterstock.com)

Előfordulhat, hogy a recesszió csak egyetlen országot, térséget érinti, de globális problémák esetén akár világméretű is lehet. Jelenleg a szárnyaló infláció és az ukrán-orosz konfliktus a két fő tényező, ami fejtörést okoz a világ gazdaságainak. Az elmúlt hónapokban a világ legtöbb országában jelentősen megnőtt az infláció, drágult a mindennapi megélhetés.

(www.shutterstock.com)

A recessziók negatívan befolyásolják a gazdaságok működését, a munkanélküliségi ráta is jellemzően nő ezen időszakok alatt, a negatív hatás az élet szinte minden területére kiterjed. A recesszióba bukástól joggal félnek a befektetők, a recesszió egyik előjele a széleskörű, jelentős mértékű visszahúzódás a tőzsdéken.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com