Nem tudjuk.

A tegnapi nap folyamán lezajlott az év legfontosabb politikai eseményének tekintett amerikai elnökválasztás, amelyet jelenleg sajnos nem tudunk, hogy ki nyert. Az adatok államonkénti részletes elemzése nélkül is kijelenthetjük, hogy meglepetés született, ugyanis egyáltalán nem jöttek be az arra vonatkozó közvéleménykutatói elképzelések, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt fölényesen nyeri a választást. Trumpnak ugyanis sikerült megnyernie kulcsfontosságú csatatérállamokat, sőt, ha jelenleg minden így maradna, akkor ő maradhatna még 4 éven keresztül a Fehér Ház ura. Megnyerte Floridát, ami 29 elektorával jelentős fegyvertény, illetve Ohiot és sikerült behúznia. A legfontosabb most az, hogy a csatatérállamok közül Arozinára, Észak-Karolinára, Michiganre, Wisconsinra érdemes figyelnünk, mert itt még nem hirdethetünk eredményt. Pennsylvania helyzete sem egyértelmű, bár itt jelentős azért Trump előnye.

A még csak most feldolgozásra kerülő levélszavazatok szinte biztosan Biden helyzetét erősítik a fenti államokban, de nagy kérdés, hogy ez elég lesz-e a fordításhoz. Biden mindenesetre nem ismerte még el vereségét, reménykedik, Trump pedig már most a győzelmére utaló Twitter posztokat tett közzé. Az biztos, hogy rég volt ennyire szoros és bizonytalan egy elnökválasztás, gyakorlatilag még minden megtörténhet; azzal együtt, hogy matematikailag Trump győzelme a valószínűbb. Kérdés, hogy a vesztes jelölt mennyi idő fogadja el az eredményt egy ilyen szoros küzdelem esetén.

A határidős részvényindexek erős volatilitást mutattak az éjszaka folyamán. Nem igazán lehetett eldönteni, hogy az S&P500 határidős index melyik jelöltnek drukkol egészen addig, amíg Trump vezetésére nem lőtt ki az árfolyam, 3430 pontig is elment a jegyzés. Azóta azonban visszakorrigált, vélhetőleg a bizonytalanságok miatt. Jelenlegi állás szerint azonban nagy esés nem látszik, Európában is mérsékelt csökkenésre kell csak számítsunk a határidős jegyzések alapján.

Forrás:

www.cnn.com

www.foxnews.com