Ebben a cikkben megnézzük, hogy az autóhitel vagy a lízing előnyösebb-e a számunkra. Előzetesen annyit érdemes tudni, hogy mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Összegyűjtöttük ezeket, hogy könnyebb legyen dönteni a kettő közül.

A lízing

Mielőtt még az autóhitel kerül terítékre, kezdjük a lízinggel, mely konstrukciót talán kevesebben ismernek. Ennek a lényege az, hogy aki finanszírozza a vásárlást, az vásárolja meg az autót, amit használatba ad neked. Így a törlesztés ideje alatt nem te leszel a tulajdonos. Csak akkor fog a nevedre kerülni a jármű, ha a teljes tartozásod kifizetted.

Bár előnye, hogy jellemzően kevesebb havi költséggel jár, mint egy autóhitel, azonban bőven vannak hátrányai is. Ilyen például az, hogy ha magánszemélyként veszed igénybe, akkor jóval kedvezőbb feltételeket kapsz, mintha cégként lízingelnél egy autót. Továbbá csak zárt végű lízingre van lehetőséged, melyhez 20-40% önerőre is szükséged lesz.

Emellett a megvásárolható autó paramétereit is megszabják neked, és sok esetben még a drágább autóbiztosítást, a cascót is meg kell kötnöd. Ráadásul még az ügyintézés is hosszadalmasabb, mint egy autóhitel esetén. És akkor még azt is tudnod kell, hogy amíg tart a lízing, nem adhatod el az autót.

Cégként nyílt végűre is van lehetőséged, nem csak zártra. Ennek az a lényege, hogy a teljes kifizetést követően a maradványértékről te dönthetsz. Vagy megvásárolod az autót, vagy lemondasz róla.

Az autóhitel előnyei

Sokkal előnyösebb konstrukcióban veheted igénybe, mint a másik lehetőséget. Tulajdonképpen egy személyi kölcsönről van szó, ami szabad felhasználású, így ráadásul nemcsak a vételárat fizetheted ki belőle, de a felmerülő további költségeket is. Tehát állhatja ez a hitel az átírást, a szervizelést vagy akár a felújítást is.

Hatalmas előnye, hogy nagyon gyors! Akár már néhány napon belül is lezajlik az igénylési folyamat. Ez pedig óriási előny járművásárlás esetén.

De azt is fontos tudni, hogy önerő nélkül is autóhoz juthatsz általa. A gépjármű pedig a vásárláskor a te tulajdonodba kerül. És még csak cascót sem vagy köteles rá kötni, ha nem szeretnél. Vásárolhatsz cégtől vagy magánszemélytől, a döntés szabadságát meghagyja neked a bank.

Az autóhitel hátrányai

Számos előnye mellett ugyanakkor vannak hátrányai is az autóhitelnek. Például sok esetben magasabb a havi törlesztőrészlete, mint egy lízingnek. És azt is tudnod kell, hogy maximum 10 millió forintot igényelhetsz ebben a hitelkonstrukcióban, egyes pénzintézeteknél még ennél is kevesebbet (7-8 milliót). Ha önerő nélkül szeretnél autót vásárolni, akkor ennél drágábbat nem fogsz tudni megvásárolni.

Érdemes fordítva gondolkodni. Először nem az autót kiválasztani, hanem felvenni az autóhitelt, és utána lefixálni, hogy melyiket szeretnéd. Ha találsz egy jó ajánlatot, akkor így még az autód kiválasztása előtt lecsaphatsz rá.

Ezekből a kölcsönökből hatalmas választékot találhatsz a piacon. Ennek megfelelően nagy is a verseny a bankok között, így könnyen rátalálhatsz remek ajánlatokra.