Ma már azok is hallottak a kriptovalutákról, akik nem is igazán foglalkoznak a témával. Minden nagyobb hírportál beszámol az aktuális helyzetről, sőt, nem is olyan régen még naponta döntött új rekordot a bitcoin árfolyama. 

Mégis hol kezdődött ez az egész pénzügyi és technológiai forradalom, hogy ma már szinte megkerülhetetlenné vált rengeteg területen?

A bitcoin sem ma kezdte!

Ahhoz, hogy ilyen kiépült háttere legyen egy kriptovalutának, mint amivel a BTC (a bitcoin rövidítése) is rendelkezik, az nem 1-2 év alatt jön létre. Manapság már nemcsak önmagában, mint digitális pénz van jelen, hanem rengeteg vállalkozás, piac, tőzsde és már kripto alapja is. Sőt, megjelentek olyan hasznos szolgáltatások is hozzá, mint amilyeneket például a Tradensea csomagjaiban is találhatunk. A kriptovaluta kereskedés, befektetés egy teljesen új őrület lett az elmúlt pár évben, ahol hatalmas összegek cserélnek gazdát nap, mint nap.

Viszont kanyarodjunk vissza pár évet, egészen pontosan több, mint 14-et, 2008-ig, amikor is a bitcoin.org domain bejegyzésre került, valamint a BTC atyja, Satoshi Nakamoto kiadta publikációját a bitcoinnal kapcsolatban. Az igazi beindulás aztán 2009 első hónapjaiban kezdődött, ugyanis ekkor került teljes kibocsátásra a BTC. 

Teljesen nyílt forráskódú és digitálisan kerül tárolásra, ami azt jelenti, hogy nincs fizikai, megfogható változata. Ezutóbbi már csak azért sem létezik, mert egyszerűen nincs aki “nyomtasson”, mivel az egész kriptovaluta decentralizált, azaz nincs egy központi szervezet, ami megtegye. A “hagyományos” valuták esetében van nemzeti bank és kormány, amely szabályozza a pénz felhasználhatóságát, mennyiségét és az árfolyamot is gyakran befolyásolja. A bitcoin esetében nincs felsőbb, ellenőrző szervezet, így az egyes tranzakciók nem mennek át egy harmadik felen, közvetlenül történik a feladó és a fogadó között.

Ennek köszönhetően minden ügylet megtekinthető, ami nagyban növeli a valutával kapcsolatos bizalmat. Nem kell attól félnünk, hogy valamilyen információ elhallgatásra kerül, hisz ott van a főkönyv, amiben mindent láthatunk.

Mire használhatjuk a bitcoint?

Mivel alapvetően egy valutáról van szó, így egyértelmű a fő felhasználási módja a fizetés. Használhatjuk utazás során, mivel egyre több utazási iroda fogadja el, sőt, jótékonykodni is lehet vele, mert különböző szervezetek is megjelentek már az elfogadók listáján. A legtöbben még mindig befektetésként használják, amihez elég megnézni az árfolyamot az elmúlt évekre visszamenőleg, és rögtön megértjük miért is érdemes benne tartani egy bizonyos mennyiségű megtakarítást.

Ezek szerint a bitcoin a jövő?

Még mindig egy nagyon fiatal technológiáról és valutáról beszélünk, így senki sem tudja hol az ötlet plafonja. Jóslatokba bocsátkozni nehéz és jelenleg még felesleges is, de rengetegen fűznek nagy reményeket a bitcoinhoz, és úgy összességében a kriptovalutákhoz. A legnagyobb erőssége, hogy független mindentől, így senkitől nem függ a jövője sem.