Sokáig úgy tünt, hogy az amerikai választások okozta bizonytalanság 2020-ban nem fogja érinteni a tőkepiacokat. Ezt az elmúlt hét eseményei cáfolták és a stimulus csomag, illetve a választások eredményének megbecsülhetetlensége elvitte a piacot a medvék irányába.

A Wall Street nagy elemző házai az nyár folyamán és a szeptemberi időszakban végig arra építettek, hogy Biden támogatottsága olyan magas Trump elnökéhez képest, hogy a győzelem szinte borítékolható. Természetesen biztosat senki sem mer mondani egy olyan komplex és bonyolult választási eseményben, mely a világ legnagyobb GDP-jét előteremtő ország következő négy évét határozza meg. Azóta a legfrissebb kutatások szerint Trump csökkenteni tudta a lemaradását, de ennek ellenére a felmérések továbbra is Biden-t hozzák ki győztesnek.

Milyen célokat követnek?

Az amerikai elnök személye sok elemző szerint szinte jelentéktelen, hisz az ország egy kiválóan működő kapitalista demokrácia, ahol a szakértők és a piaci folyamatok határozzák meg a gazdaság irányát. A valóságban a két jelölt teljesen más gazdasági tervet épített az ország vezetéséhez. Trump elképzelése szerint továbbra is fontos alacsonyan tartani az adókat, a környezetvédelmet háttérbe lehet szorítani és kevésbé szükséges a külső partner országokkal való kapcsolatokra építkezni. Joe Biden volt alelnök koncepciója az ellenkezője ennek. Ő meghirdette a “Green New Deal” elnevezésű környezetvédelmi programot és pártja nagyban elítéli a tech-ipar monopóliumot élvező cégeinek gazdasági viselkedését.

Donald Trump az ország 45. elnökeként elhíresült arról az elképzelésről, hogy a világ összes országa hátrányos üzleti megállapodásokat kötött az Egyesült Államokkal, így a velük való kapcsolatot leépítette. A megválasztása után az egyik első nagy eredménye a 2015-ös Párizsi klímaegyezményből való kilépése volt. Ezt követően a NATO tagországait utasította arra, hogy nagyobb összeget kell a saját védelmükre fordítani, mert az USA nem védi meg őket minden esetben. Ezt 2020-ban azzal koronázta meg, hogy harmadára csökkentette a Németországban 1945 óta állomásozó katonáknak a számát. A 4 éves vezetése alatt végig kiemelt hangsúlyt fektetett a Kínával való kereskedelmi háborúra és büszkén támogatta a Mexikó és USA közé felépítendő falat. Idén kiléptette az USA-t a WTO-ból és elvette az amerikai támogatást a WHO-tól.

Joe Biden ezzel szemben lelkes támogatója minden olyan szervezetnek, melynek célja a globalizációval járó országok közti kapcsolatok építése. Sokszor említésre került az adó rendszer átalakítása, melyről megoszlanak a vélemények az egész USA lakosságában. Az alap különbség a két ember közt, hogy míg Trump sokszor önfejűen hoz döntéseket, addig Biden javaslatai mögött a demokrata párt álláspontja jelenik meg. A párt fő célja, hogy szűkítse a lakosság vagyoni helyzetében meglévő egyre nagyobb különbségeket. Céljai között ott van az egészségügy megreformálása és az Obama Care vissza hozatala. Biden tervei között nem szerepel a piacok növekedési ütemének lassítása, erre remek példa, hogy az elmúlt hónap főtémája az újabb stimulus csomag elérése is a demokraták támogatásával indult, melynek célja az emberek fogyasztási szokásainak visszaállítása a recesszió előtti időkre.

Hogy áll a csata?

Az amerikai választások különlegessége, hogy az emberek szavazata nem közvetlenül támogatja a jelölteket, hanem minden tagállamnak X mennyiségű elektora van, mely elektorok azt a jelöltet támogatják, amelyik többséget szerzett az adott államban. Ennek a rendszernek tudható be az is, hogy a 2016-os választások győztese 2 millióval kevesebb szavazatott kapott, mint a vesztes fél.


Click the map to create your own at 270toWin.com

A térképen látható, hogy egyes tagállamok hány elektort küldenek a választásra. A weboldal neve a győzelemhez szükséges elektorok számát jelzi. A térképen látható továbbá a jelenlegi felmérések eredménye, mely szerint Biden-nek 20 elektori szavazattal több van, mint a szükséges. Ezeket a becsléseket azért kell finoman kezelni, mert 2016-ban Hillary Clinton volt külügyminiszternek ennél némileg kisebb esélyt adtak a győzelemre, de így is elképzelhetetlen volt, hogy Trump nyerjen.

A jelenlegi csatatér államokban az állás szorossá vált a felmérések szerint, és a különbség országosan egészen 3,9 százalékosra csökkent, így a Biden-re szavazók aránya 49,1, míg Trump-ra 45,2. Egy héttel ezelőtt még 5 százalékkal tudott vezetni a demokrata jelölt. A visszaesés oka feltehetően Trump gyors felépülése a koronavírusból és az azonnali visszatérés a tömeg előtti beszédekhez. Az egész országot tekintve a társadalomban 8,6 százaléka becslik Biden előnyét, ami magasabb Hillary Clinton 2016-os előnyénél.

Milyen részvényeket vegyek ha Biden nyer?

Cikkünk legfontosabb része minket befektetőket nézve, hogy hogyan profitálhatunk a várt esemény bekövetkeztéből. A Wall Street alapkezelői már megkezdték a tőkék kivonását a piacokról, de a kivonás mértéke elmarad az elmúlt 30 választás átlagos kivonásaitól. A választások előtt jellemzően csökkentik a részvény kitettségüket az ilyen alapok ezzel csökkentve kockázatukat és ezzel lehetővé teszik az új helyzet esetén fellépő átsúlyozási szükségletet.

Az ábrán látható a piacok mozgása az elmúlt választásokat követő időkben

First Solar (FSLR)

Ha Biden nyer, az megújuló energia szektor azonnal játékban van. A Green New Deal alapja, hogy minden létező energia forrást megújulóra kell cserélni. A napelem piacon domináns cég a First Solar rendkívül szép terjeszkedésen van túl ahhoz, hogy az egész országban egy jelentős szeletet vágjon ki a napelem piac tortájából. A demokrata párt megújuló energiára való összpontosítása további 500 millió napelemet adna hozzá országszerte a következő öt évben.

Innovative Industrial Properties Inc (IIPR)

Joe Biden egyik nagy kampány terve, hogy az egész Egyesült Államok területén legálissá teszi a marihuána rekreációs célú fogyasztását. Ebből kifolyólag sok kannabisz cég papírja érdekes lehet a befektetők számára, de van egy mely nem közvetlenül a marihuána termeléssel vagy forgalmazással foglalkozik.

A kannabisz termőföld bérbeadó, olyan speciális ingatlanokat birtokol és kezel, amelyeket orvosi kannabisz termelők bérelnek. Még jobb, hogy az Innovative Industrial 4,1 százalékos osztalékhozamot fizet ki, és tőzsdére lépése óta több mint 600 százalékkal növelte osztalékát!

GrowGeneration Corp (GRWG)

Biden környezetvédelmi programjához hozzá tartozik a termőföldek optimális kihasználtságának megteremtése. Az ország legnagyobb és biokertészeti kiskereskedője fantasztikus évet tudhat maga mögött a 2020-as választásokig. A speciális növények termesztésére összpontosító GrowGeneration jövedelme óriási növekedést várhat az elkövetkező hónapokban. Biden győzelme esetén a cégnek folytatódhat a zöldtermékek eladásából származó nyereség növekedése.

Cikkünk nem minősül befektetési tanácsadásnak.