Miért fontos a tőzsdén kereskedő embereknek követni a vakcinázottsági adatokat? Mert hatással lesz a geopolitikai események változására az idei évben és minden piacnak meghatározó mozgató ereje lesz a koronavírus legyőzésében.

A történelem legnagyobb oltási kampánya indult el 2020 végén, amikor megkezdték beadni a Covid-19 ellen védő oltásokat. Eddig 32,4 millió ember kapta meg az első vagy mindkét dózist a világ összesen 45 országában a Bloomberg adatai alapján. Részletes kimutatások napról napra frissül, így figyelemmel követhetjük a fejlett világ harcát egy kórokozóval.

Az Egyesült Államokban az oltásokat december 14-én kezdték beadni, és eddig 10,8 millió ember kapta meg, ezzel vezetik a listát a legtöbb beadott vakcina terén. Jelenleg egyetlen vakcina gyártó örvendhet globális elfogadottságnak. A Pfizer-BioNTech oltását Európa mellett elfogadják a Közel-Keleten, egész Észak-Amerikában és Ázsia bizonyos részein. A Modernaés az AstraZeneca oltásait még csak egy-egy ország fogadta el, így nekik még hátra van egy hitelesítési folyamat.

Mely országokban kapta meg a lakosság a legnagyobb arányban?

Bármely meglepő ebben a versenyben nem az Egyesült Államok, nem az európai országok, de még nem is Kína vezeti a listát. jelenleg a közel-keleti olaj hatalmak és Izrael tudhatja magának az első három helyet. Izraelben már a teljes lakosság 22 százaléka kapta meg az első, vagy mindkét oltást, míg az Egyesült Arab Emírségekben ez a szám közel 13%. Bahrein méretéből fakadóan könnyű helyzetben van, hisz a közel 7 százalékos arányukhoz elég volt 101 ezer embert beoltani, míg az Egyesült Államok a negyedik helyen 3,2 százalékon áll a maga 10,8 millió beadott vakcinájával.

Az Európai Unió tagállamai nagyon szépen elosztják egymás közt a beérkező oltásokat, így itt nincsenek kimagasló eredmények. Mindenhol 1 és 0,5 százalék között a oltási ráta, de ez valóban annak köszönhető, hogy a tagállamok nem rendelhetnek egyénileg vakcinákat, csak az EU elosztási rendszeréből részesülhetnek. Ez segíthet az Unió újraindításának az egyenletes tempóján és csökkentheti az országok között gazdasági különbségek kirajzolódását