Felzárkózni kezdett a magyar tőzsde az átlagnál jóval gyorsabb gazdasági nyitásnak köszönhetően.

Magyarországon az európai átlagnál súlyosabban zajlott le a koronavírus járvány harmadik hulláma. Ráadásul el is tartott egy ideig, a gazdaságot fékező korlátozó intézkedéseket is folyton hosszabbítani kellett. Bár a globális járványhelyzet alapján már egyre kevésbé lehetett akkor is a tőzsdei mozgásokra következtetni, úgy tűnik, a BÉT-en mégis irányadó volt a pandémia hazai állása.

Lemaradás

A harmadik járványhullám tombolása alatt két fő tendenciát azonosíthattunk a magyar eszközökre vonatkozóan. A forint közel történelmi mélypontjára gyengült az euróval szemben, annyira, hogy az már az árfolyamcélt nem meghatározó jegybankot is megszólalásra késztette. A Budapesti Értéktőzsde legnagyobb és legfontosabb vállalatainak részvényeit magában foglaló BUX index pedig bár számottevően nem csökkent, nem tudta kivenni a részét a pozitív nemzetközi hangulatból. Bár ez nem esés és nem lett kevesebb sokkal a részvényesek vagyona, mégis egyfajta alternatív veszteségnek értelmezhető a nyugati indexekkel szemben.

Feltámadás az oltási kampánnyal

Hiába voltak azonban rosszak a magyar járványadatok, egy dologban már a harmadik hullám elején is élen járt az ország, ez pedig az oltási kampány. A keleti vakcináknak köszönhetően többnyire az uniós átoltottság közel dupláját tudta felmutatni Magyarország lakosságarányosan. Ennek megfelelően a korlátozó intézkedéseket is fel lehetett hamarabb oldani, ez pedig a gazdasági nyitást jelentette. Ráadásul a nyitás tempója is messze meghaladta az uniós átlagot, lényegében már hetek óta kis megszorítással a régi életünket élhetjük. És ezzel régi életét éli a gazdaság, a kereslet is.

Ez pedig úgy tűnik, hogy a befektetők kedvét is meghozta a magyar eszközök iránt. A forint tavaly nyár óta nem látott szintre erősödött, és bár ebben az MNB jelzései is segítettek a közelgő kamatemelésről, a gazdasági nyitáskor már elindult a pozitív tendencia a magyar fizetőeszköznél. A legfontosabb tőzsdei vállalatok árfolyammozgását jellemző BUX index is már inkább felülteljesítő volt az oltási tempó előre haladtával, ez pedig főleg az OTP és a Mol kiemelkedő teljesítményének köszönhető. Érdemes volt tehát a gyors gazdasági nyitásra spekulálni.