Vegyes hetet zárt a magyar börze, a BUX index és a blue-chip részvények is gyengélkedtek.

A pénteki kereskedési nap során és a múlt hét egésze során is vegyesen teljesített a magyar tőzsde.  A BÉT-en jegyzett Prémium kategóriás részvények túlnyomó többsége gyengélkedett a múlt héten, azonban akadtak köztük kifejezetten jól teljesítő papírok is.

A BUX index -1 százalékos mínuszban zárta a pénteki kereskedési napot, a BUMIX index a BUX-hoz hasonlóan negatív tartományban zárt,- 0.68 százalékos csökkenést mutatott fel pénteken. A BUX index  heti teljesítménye -1.59 százalékos visszahúzódás, míg a BUMIX index 1.36 százalékkal erősödött a múlt hét során.

Egyébként mindkét index jó formában van, a BUX index 2021-ben 22.42 százalékos pluszban van, míg a BUMIX index idén 16.51 százalékkal erősödött. A Budapesti Értéktőzsdén 21 darab Prémium kategóriás részvényt jegyeznek, ebből a múlt hét során a részvények több mint fele, összesen 11 darab negatív hozamokat mutatott fel.

A Prémium kategóriába a likvidebb, szélesebb befektetői körrel rendelkező társaságok részvénysorozatai tartoznak.

Negatív tartományban zárta a múlt hetet az Akko Invest holdingtársaság (-0.47%), a Duna House (-2.12%), a MOL (-1.77%), az Opus Global (-2.17%), az OTP Bank (-2.08%), a PannErgy (-1.49%), a Richter (-1.52%), a Rába (-6.35%), a Takarék Jelzálogbank (-1.81%), Waberer’s (-3.33%) és a Zwack (-1.18%) is.

A Budapesti Ingatlan és a Magyar Telekom stagnált.

A hét vesztese a Rába volt, a több mint egy évszázados autóipari tapasztalattal rendelkező társaság részvényeinek értéke -6.35 százalékkal csökkent a múlt hét során.

A múlt hét legjobban teljesítő Prémium kategóriás részvénye az ALTEO Energiaszolgáltató volt, a komplex energetikai szolgáltató részvényei 10.51 százalékkal erősödtek a múlt hét során.

MELY VÁLLALATOK RÉSZVÉNYEI TELJESÍTETTEK JÓL A MÚLT HÉTEN?

Jó hetet tudhat maga mögött a 4iG, a budapesti központú informatikai cég 7.91 százalékos pluszban zárta a hetet.

Az ANY Biztonsági Nyomda és az Appeninn Vagyonkezelő Holding részvényei 0.32, illetve 0.38 százalékkal emelkedtek.

A múlt héten ismét jól teljesített az AutoWallis és a CIG is. Az AutoWallis 2.92 százalékos pluszban zárta a hetet, míg a CIG Pannónia Életbiztosító 0.81 százalékkal erősödött.

Erős hetet zárt a Graphisoft és a Masterplast is. A  szoftverfejlesztő cég 2.40 százalékos pluszban zárta a hetet, míg a Masterplast részvényeinek értéke 0.69 százalékkal nőtt az elmúlt 5 kereskedési nap során.

Gyengélkedett a múlt hét során a négy blue-chip részvény.  A MOL részvényei -1.77 százalékot estek a múlt héten, ezzel a multinacionális olaj- és gázipari vállalat részvényei 11.2 százalékos pluszban vannak idén. A Magyar Telekom stagnált, az OTP -2.08 százalékos mínuszt mutatott fel a hét során. Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatának, a Richternek a részvényei -1.52 százalékkal gyengültek az elmúlt 5 kereskedési nap alatt, ezzel a részvény 2021-ben 13 százalékos pluszban áll.

A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!