Nagyot megy a Masterplast, a rezsicsökkentés módosítása után most a gyorsjelentésnek örül a piac.

A Masterplast árfolyama egészen elképesztő szárnyalást mutatott be az utóbbi időben. A 2020 végétől hosszú hónapokon keresztül töretlenül emelkedő árfolyamban ezelőtt jelentős volt a korrekció, bár a részvény még mindig többszörösét érte a néhány évvel ezelőttinek. A mostani rally viszont újra nagyon pozitív képet alkot az alapvetően építőipari cég árfolyamának grafikonján. Főként, hogy a vállalat ma egy igen erős gyorsjelentést is közzétett.

Előzmények

A Masterplast alapvetően egy építőipari cég volt, főként szigetelőanyagok és száraz építészethez köthető elemek gyártásával foglalkozott. A koronavírus járvány szinte az egész tőzsdét padlóra küldte 2020 tavaszán, és ez alól akkor még a Masterplast részvénye sem volt nagyon kivétel. A cég azonban rendkívül jó ütemérzékkel szállt be az egészségiparba, és védőfelszerelések, maszkok gyártásával villámgyorsan reagált a megváltozott igényekre. A befektetők is értékelték ezt, és kitartó szárnyalással végül többszörösére emelkedett az árfolyam.

Emelkedő gázárak -szükség lesz a jó szigetelésre (www.shutterstock.com)

A koronavírus járvány lecsengésével azonban a kezdeti befektetői lelkesedés is alábbhagyott. Ehhez hozzájárult persze az is, hogy a várható gazdasági lassulás nem pozitív előjel a makrogazdaság szerves részét alkotó építőipar számára sem. Az utóbbi hónapok árfolyamcsökkenéséből a rezsicsökkentés módosítása rántotta ki a Masterplastot; a cég ugyanis a fellépő hőszigetelési igény miatt számíthat több megrendelőre a következő időszakban.

Kiváló gyorsjelentés

A Masterplast árfolyama ma tovább szárnyal, ennek oka elsődlegesen a BÉT oldalán közzétett második negyedéves gyorsjelentés. A cég ugyanis rekord bevételt ért el a negyedévben, az 57,6 millió eurós árbevétel felülmúlhatta a befektetők elképzeléseit is. Az adózott eredmény több, mint 30 %-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában; a közel 8,3 millió eurós negyedéves profit részvényenként 57 eurocent EPS-t hozott a tulajdonosoknak. Kérdés persze, hogy a továbbiakban a cég hogyan reagál a változó környezet jelentette kihívásokra, de ahogy az árfolyam is tükrözi, a befektetők bizakodhatnak a második negyedéves adatsor után.

www.bet.hu