Felvásárlással jut közel ahhoz, hogy jövőre egy 20 MW-os naperőmű létesítésébe kezdhessen Tereske térségében az ALTEO.

A beruházással a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájába tartozó vállalat a kétszeresére bővítheti naperőműves kapacitásait. A lépés tökéletesen illeszkedik a társaság 2022 elején frissített stratégiájába, amelyben kiemelt figyelmet szentelnek a környezeti és társadalmi fenntarthatóságnak.

Az Edelyn Solar Kft. üzletrészének megvásárlásáról írt alá szerződést az ALTEO Nyrt. Az adásvétellel és a tranzakció utáni engedélyeztetési folyamatok lezárultával az újgenerációs energiaszolgáltató egy ún. ready-to-build, azaz a megépítés megkezdésére alkalmas naperőmű projektet fog birtokolni. Ez rendelkezni fog azokkal az engedélyekkel, amelyek megszerzése utána vállalkozás hozzáláthat egy 20 MW-os naperőmű létesítéséhez. A naperőművi beruházás megkezdéséhez szükséges engedélyek közül az utolsó várhatóan a jövő év első felében érkezik majd meg.

„Az akvizíció tökéletesen illeszkedik az ALTEO frissített, 2026-ig szóló stratégiájába, amely szerint bővíteni szeretnénk a megújuló energetikai portfóliónkat” – jelentette ki ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója, aki hozzátette: amennyiben a projekt megvásárlását követően el is indítják a fejlesztési beruházást, azzal megdupláznák naperőműves kapacitásaikat, és újabb fontos lépést tesznek afelé, hogy az év elején módosított stratégiában foglaltak szerint hajtsák végre a növekedési terveiket.

Ifj. Chikán Attila azt is elmondta: a fejlesztés előreláthatólag 2024 elejére készülhet el. Elkészülte után pedig a lehetőségek széles tárháza áll az ALTEO Csoport rendelkezésére a megtermelt energia értékesítéséhez: ez lehet hosszú távú villamosenergiavásárlási szerződés vállalati ügyfelekkel zöld villamosenergia adásvételére, a kapacitás és a termelés az ALTEO Szabályozási Központnak is eladható, ahogyan a piaci értékesítés is elképzelhető. A vezérigazgató nem zárta ki azt sem, hogy az engedélyek megszerzése után METÁR pályázaton indulnak, illetőleg azt is lehetségesnek nevezte, hogy a fenti opciók valamilyen életképes kombinációját fogják alkalmazni.

A beruházással tovább nő a társaság elköteleződése a környezeti és társadalmi fenntarthatóság iránt. Erre a megújult stratégiában is minden korábbinál több figyelmet fordítanak, és ezt a szemléletet erősíti az év elején megszerzett ESG minősítés is. Ugyanakkor a megújulók szerepének erősödése a teljes portfólión belül arra is alkalmas a vezérigazgató szerint, hogy az ALTEO egy esetlegesen kedvezőtlenebbé váló piaci környezetben is meg tudja őrizni a rugalmasságát és alkalmazkodóképességét.

Az ALTEO Nyrt. jelen sajtóközleménye alapjául szolgáló tőkepiaci közlemény a társaság honlapján, továbbá a Budapesti Értéktőzsde és a Magyar Nemzeti Bank e célra szolgáló közzétételi felületén olvasható.

***

ALTEO Csoport

Az ALTEO Nyrt. hazai tulajdonban lévő, modern szemléletet képviselő energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat. Üzleti tevékenysége kiterjed a megújuló és a földgáz-energiahordozókon alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint a vállalatok számára történő, személyre szabott energetikai szolgáltatásokra, fejlesztésekre. A társaság ügyfelei számára megbízható, környezettudatos, a megújuló energia fenntartható hasznosításán alapuló energiaellátást biztosít. Energiakereskedőként partnerei körében megtalálhatók hazai kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok egyaránt. Ügyfelei igényeit hatékonyan tudja kiszolgálni saját optimálisan kialakított összetételű eszközeinek, valamint szabályozó központjának köszönhetően. Az ALTEO részvényeit 2010 októberében vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. A vállalat 2016-ban pedig sikeres nyilvános részvénykibocsátást hajtott végre. A társaság folyamatosan aktív a tőkepiacon, a nyilvános részvénykibocsátását követően is hajtott végre zártkörű részvény és kötvénykibocsátásokat intézményi befektetők körében, az így bevont források aggregált értéke megközelítette a 20 milliárd forintot. Eközben az árbevétele dinamikusan bővült és 2021-ben elérte a 44 milliárd forintot, befektetett eszközállománya meghaladta a 31 milliárdot. Az ALTEO egy dinamikusan fejlődő, a fenntarthatóság mellett elkötelezett vállalat, amely működése során folyamatosan keresi a beruházási és bővülési lehetőségeket, és azért dolgozik, hogy ügyfelei, partnerei számára a legmagasabb minőségű, leginnovatívabb szolgáltatásokat nyújtsa, és ezen keresztül tartósan növelje a részvényesi értéket.

Sajtókapcsolat:

Kádár Andrea, Next9 Communications

+36 30 560 6005

[email protected]