A gyorsjelentés, valamint a kockázati tényezők alakulása lehet a leginkább mérvadó most.

Szép rallyt hozott a tavasz az OTP részvényei számára, a járvány előtti csúcsok meghódítása után még további magasságokat is felfedezett magának az árfolyam. A 17000 forint feletti csúcs után ugyanakkor lefordulás következett a múlt hónapban, de ennek ellenére nem változtak a legnagyobb magyar blue chip kilátásai. Nézzük, milyen technikai és fundamentális tényezők alakítják most az OTP részvényeinek árfolyamát!

Kerek szintnél időzik az árfolyam

A fent említett csúcs elérése után sokáig csökkenő trendet mutatott az OTP árfolyama, lassan, de biztosan esett a részvény ára. A 15500 forintos szint viszont úgy tűnik, hogy a hónap közepén megállította a lejtmenetet, és most újra a lélektanilag és technikailag is fontos 16000 forintos szintnél időzik az árfolyam. Ha tartósan a kerek árfolyam felett tudna maradni az OTP, akkor az meglehetősen pozitív jel lenne a folytatás szempontjából, hiszen megtörne a több, mint 1 hónapja tartó, lassú csökkenés. Lefordulás esetén a 15500 és 15000 forintos szinteket lesz érdemes kiemelten figyelni, mint lehetséges támaszokat-persze a mozgóátlagok mellett.

blank
Fontos szintnél jár az OTP (www.investing.com)

Fontos lehet a jelentés

Három hét múlva teszi közzé az OTP a féléves jelentését, amiből a második negyedéves számokat ismerhetik meg a befektetők. Valószínűleg a nagybank nem okoz csalódást a profitsoron, de a nemteljesítő hitelek arányára, valamint a térségben lévő leánybankok teljesítményére egyedileg is érdemes lesz figyelni. Lehetséges, hogy egészen a jelentésig elhúzódik a tartósabb irány eldöntése az OTP-nél, ugyanis egyéb eseményekre meglehetősen visszafogottan reagál az árfolyam. A nemzetközi piacok hétfői zuhanása, valamint jelenleg is tartó erőteljes feltámadása például szinte teljesen hidegen hagyta a nagybank részvényeinek mozgását.

Pozitív lehet a bank számára az MNB kamatemelési ciklusa, amely a kamatmarzsok emelkedésén segíti a bankszektor, s így a hazai OTP profitját. Kockázati tényezőként azonban sajnos még mindig nem elhanyagolható a koronavírus. Ha ugyanis esetleg újabb lezárásokra lenne szükség az egyre agresszívabban terjedő delta mutáns miatt, az valószínűleg nem hagyná érintetlenül a makrogazdasági folyamatokra különösen érzékeny bankokat.