Sok minden eldőlhet a következő napokban.

Gyakorlatilag január közepétől májusig egyetlen egy dolgot lehetett elmondani az OTP árfolyamáról, de azt stabilan: egy szűk sávban mozog. A szűk sáv majdnem pontosan a 13000 és 14000 forintos szintek által kijelölt zónát jelölte. Amikor 13000 alá ment volna az árfolyam, akkor lendületesen visszahúzták az árfolyamot, míg a 14000 forintos határ elérése azonnal eladói nyomást jelentett. A változás épp az előző héten állt be.

Kettőt előre, egyet vissza

A nagybank előző pénteken tette közzé 2021 első negyedévére vonatkozó számait. A közzététel napját jelentős emelkedés előzte meg, annyira, hogy a sávból némileg kitörve, 14200 forint felett várta az adatsorokat a bankrészvény árfolyama. Az egyébként elég biztató, és a jövőre nézve is reménykeltő számokat mutató gyorsjelentés viszont eladási hullámot okozott. (Egyébként ez nem ritka jelenség, a pletykára vétel hírre eladás egyik klasszikus példája a jó gyorsjelentés előtti emelkedés, majd a jelentés közzététele utáni profitrealizálásból adódó esés.)

blank
Kritikus határon az OTP (www.investing.com)

A profitrealizálás ugyanakkor nagyon rosszkor jött, hiszen az OTP árfolyama ezzel vissza is esett sávjába, igaz, annak felső harmadába csupán. Innen továbbra is lehetőség van az emelkedésre, és a sáv tartós elhagyására, ami jelentős vételi erőt mozdíthat meg-a kérdés az, hogy ez sikerül-e a részvénynek. Pozitív forgatókönyvet egyértelműen a 14000 forint feletti szintek tartós meghódítása jelentené, lefelé pedig a sáv alja, illetve az alsó Bollinger-szalag nyújthat támaszt a legnagyobb magyar blue chip árfolyamának.

Felemás hatások

A részvény árfolyamára ugyanis jelentős mértékben hat legtöbbször a nemzetközi hangulat, ami jelenleg igen negatívba fordult át. Félő lehet, hogy az eladási hullám a magyar piacot is eléri annyira, hogy újra halasztásra kerül a sávból való felfelé kitörés az OTP számára. Ráadásul ez esetben a múlt csütörtöki szárnyalás csupán egy fals kitörésként értelmezhető, ami még inkább a medvék hangját erősítheti.

A vállalatspecifikus, országspecifikus hírek ugyanakkor kétségtelenül pozitívak. A gazdaság lényegileg újranyitott, az átoltottságban a világ élén járunk, és ez már a járványügyi adatokban is hangsúlyosan meglátszik. A hitelmoratórium bár június végén lejár, egyre kisebb rá az esély, hogy ez nagyon komoly problémákat okozhat: erre utal az OTP vezérigazgató-helyettesével, Wolf Lászlóval készült interjú is. Az OTP tehát a negatív nemzetközi, és pozitív hazai hangulat között kell, hogy irányt találjon magának: a sávkitörés kritikus kérdése miatt fontos napok előtt áll a bankrészvény.