Magyar szemszögből a járványhelyzet és a forint árfolyama lehet a legérdekesebb.

Némi elbizonytalanodás történt az előző hét utolsó kereskedési napján a tőzsdéken, de az irányadó részvényindexek így is történelmi csúcsaik közelében kezdik a hetet. Az előttünk álló napokban több fontos adat is napvilágot lát, a hangsúly azonban az egyre intenzívebben tomboló negyedik hullámon lehet. A hét vége felé azonban kevesebb izgalomra számíthatunk az amerikai piacok zárva tartása miatt.

GDP és munkanélküliségi adatok

A gyorsjelentési szezon végéhez közeledve már inkább a makrogazdasági adatok felé fordulhat a figyelem. Kedden 15:45-kor lát napvilágot magyar idő szerint a feldolgozóipari beszerzési menedzser index az USA-ban, ami a gazdasági kilábalásról mutathat képet. Szerdán 14:30-kor már az előzetes GDP adatokat ismerhetjük meg az Egyesült Államokra vonatkozóan, a csütörtöki zárva tartás miatt ugyanakkor jönnek ki a munkanélküli segélykérelmeket bemutató adatok is. Mindegyik adat fontos lehet a Fed későbbi döntései szempontjából; vártnál gyorsabb gazdasági kilábalás esetén a monetáris szigor is korábban érkezhet. Fontos lehet még a PCE maginfláció is, mely ugyanezen napon 16 órakor kerül a nyilvánosság elé.

Fontos amerikai adatokra kell figyelni a héten (www.shutterstock.com)

Csütörtökön a hálaadás miatt nem nyitnak ki az amerikai börzék, pénteken pedig rövidített nyitva tartásra kell készülnünk. Emiatt ezeken a napokon kisebb forgalomra számíthatunk akár az európai tőzsdéket tekintve is. Európára nézve a leginkább érdekesek a járványadatok lehetnek, ugyanis egyre több országban már a gazdasági életet is korlátozó intézkedések kerültek bevezetésre. Amennyiben tovább durvul a járvány, nem elképzelhetetlen, hogy Európa legnagyobb gazdaságaiban is lezárásokra kell készülni. Ez pedig a tőzsdékre is hatással lehet, ahogyan a pénteki korrekcióban már láthattuk.

Tombol a járvány – érdemes résen lenni a tőzsdén

Hazai szempontból sajnos leginkább az egyre inkább felfutóban lévő negyedik hullámot kell figyelnünk. Szombattól már kötelezővé vált a beltéri maszkhasználat, valamint mától oltási akcióhetet hirdet a kormány; regisztráció nélkül kaphat bárki oltást több, mint 100 helyszínen az országban. A járványadatok azonban egyre rosszabbak, pénteken már rekord számú új fertőzöttet azonosítottak; a legnagyobb kérdés, hogy érkeznek-e még korlátozások, melyek a gazdasági életet is érinthetik. Egyébként a Mol árfolyamának alakulása különösen izgalmas, az olajcég ugyanis pénteken is folytatta vesszőfutását; lényegében alig több, mint 1 hét alatt visszaadta októbertől kezdődő rallyjának egészét az árfolyam.

Csúcson a járvány az országban – jönnek újabb korlátozások?

Emellett a forint árfolyama hozhat még izgalmakat itthon, a héten bekövetkezett lényegében 70 bázispontos kamatemelés ellenére kevesebb, mint 1 %-ra van a történelmi értékektől az EUR/HUF kurzus. Csütörtökön újra dönt az MNB a most már irányadónak számító egyhetes betéti kamatokról, erre érdemes lesz figyelni.