Korrekciót mutat az OTP, de egyelőre inkább technikai jellegűnek tűnik a mozgás.

Nem panaszkodhatnak idén az OTP részvényesei. Az év első hónapjaiban látott stagnálás után a tavasz második felében kitört a legnagyobb magyar blue chip árfolyama. Ráadásul a gyorsjelentés meghozta az újabb történelmi csúcsot is, 18000 forintot is ért már egy darab OTP részvény. Azóta azonban némi visszafordulás látható a bankpapírnál – nézzük, milyenek a technikai és fundamentális kilátások!

Túlhúzottságból visszaesés

Érdemes látni, hogy az OTP meglehetősen agresszív emelkedést mutatott be augusztus 17-től számítva, több, mint 1300 forintos emelkedést történt alig két nap leforgása alatt. Ez még az egyébként nagy mozgásokat sűrűn bemutató OTP esetében is ritkaságnak számít. Meg is érkeztek a grafikonra a túlvettség erős jelei, a rövidebb távú (órás, 2 órás, 4 órás) indikátorok rég nem látott szinteket mutattak. Ebből a szempontból tehát várható volt, hogy némi korrekció következik az OTP árfolyamában. Bár a korrekció is gyors, 17000 forint felett még az elmúlt héten kialakított történelmi csúcsokról beszélhetünk. Esés esetén éppen ezért a 17000 forintos szint jelenthet támaszt, emelkedésnél pedig a már megismert 18000 forintos kerek értéket kellene meghódítania szignifikánsan az OTP-nek.

Visszajött a túlvettségből az OTP (www.investing.com)

Erős fundamentumok

Az OTP szárnyalásának egyértelmű oka a nagyon kiváló második negyedéves jelentés. Ráadásul extra osztalék is várható a továbbiakban, és a részvény jelenlegi árában a 2019-es és 2020-as eredmény is benne kell legyen, hiszen osztalék híján a cégben maradt. A jelentés mostanra azonban már beárazódott, így leginkább a jövőképpel érdemes foglalkozni, hiszen a piac is ez alapján értékeli a részvényt.

Erősek a fundamentumok

Az OTP számára leginkább a stabil makrogazdasági környezet a fontos, hiszen ekkor élénk a hitelezés, amiből a profit döntő része származik. Érthető tehát, hogy a vírusválság alakulása kiemelten fontos a bankszektor, és így az OTP szempontjából is. Azok a kormányzati kijelentések, és külföldi tapasztalatok, mely szerint a negyedik hullám nem fog újabb lezárásokhoz vezetni, pozitívan hat az OTP jövőképére. A gazdasági fellendülés pedig egyértelmű, a 2019 végi szinthez képest is némileg jobban teljesít már a magyar gazdaság. Az MNB kedden is folytatott szigorítási ciklusa pedig hiába fékezi a gazdaságot, közben növeli a kamatmarzsokat az OTP számára. Amíg az országspecifikus és vállalatspecifikus tényezők pozitívak maradnak, addig már csak a nemzetközi hangulat ronthatja el az OTP szereplését. Az pedig ahogy láthatjuk, újabb történelmi csúcsokat hoz az irányadó indexekben is jelenleg.