Jelentős szárnyalás van az OTP mögött – a további irány a jövőheti gyorsjelentéstől függhet leginkább.

A címben említett kérdés egy évvel ezelőtt igen furcsán hangzott volna, amikor még a 10000 forintos szinttel küzdött az OTP árfolyama. Azóta jelentős változásokat történtek mind a vállalatspecifikus, mind a külső környezet, mind a befektetők hozzáállásának tekintetében. Ennek köszönhetően az utóbbi lassan fél évben nagyon nehéz volt bukni az OTP-vel, ha a papír emelkedésére tettünk a tőzsdén. A legnagyobb hazai blue chip újabb és újabb csúcsokra segítette a magyar tőzsdeindexet, a BUX-ot is. Az OTP fundamentumai kiválóak, és most úgy tűnik, a külső környezet is támogató; kérdés, hogy mindez elég lesz-e ahhoz hogy egy igen fontos lélektani szintet győzzön le az OTP, és átlépje a következő tízezres határvonalat.

Fundamentálisan minden rendben

Az OTP számára kifejezetten kedvezően alakult a külső környezet; a járvány utána gazdasági szárnyalásból jelentősen képes profitálni a makrofolyamatokra érzékeny bankszektor. Ilyen szempontból persze kockázat, hogy Magyarországon is egyre inkább újra emelkednek a negyedik hullámban az esetszámok. Ráadásul sajnálatos módon a napi halálesetek számában is egyre dinamikusabb növekedés tapasztalható, és az újonnan kórházba kerültek száma is százas nagyságrendű napi emelkedési tempót vett fel. Amíg azonban gazdaságot érintő lezárásokat ez nem hoz, addig vélhetően az OTP árfolyamára sem gyakorol hatást. A külső környezet szempontjából még a nemzetközi befektetői hangulat nyomhat sokat a latba, ez azonban a szeptemberi visszaesés után ismét igen pozitív; ráadásul továbbra is a vírus utáni gazdasági nyitásban leginkább érdekelt hagyományos iparágak részvényeit is keresik a befektetők.

Pozitív a makrogazdasági környezet Magyarországon

A vállalatspecifikus tényezők terén jó hír a kamatmarzsok emelkedése miatt az OTP számára az MNB kamatemelési ciklusa. Jövőhéten pénteken ismerhetjük meg a legnagyobb hazai bank harmadik negyedéves gyorsjelentését, amely többnyire irányt meghatározó esemény szokott lenni. Az előző negyedévi (korrekciós tételek nélkül) rekord eredmény után most újra szép számok jöhetnek, és érdemes lesz az osztalékkal kapcsolatos utalásokra is figyelni. Utóbbi azért fontos, mert még a 2019-es és a 2020-as nyereség utáni osztalék sem került kifizetésre, így ez a tényező is hajthatja felfelé az árfolyamot, hiszen ezek az összegek még benne vannak a jelenlegi árban. A legfontosabb persze, hogy a piaci várakozásokat képes lesz-e felülmúlni a jelentés. Amennyiben nem, könnyen bekövetkezhet, hogy a gyorsjelentés előtti emelkedést visszaesés követi a pontos számok ismerete révén; utóbbi azonban az elmúlt időszak kiváló jelentései miatt ritka volt.

A régi OTP székház – történelmi épület a történelmi csúcsokhoz

Jelentős ellenállás előtt

Bár az OTP május eleje óta több hatalmas rallyt is bemutatott, az utóbbi hetek lassan emelkedő és oldalazó mozgása miatt már nem mondhatók túlhevültnek a technikai indikátorok. Emelkedés esetén egyértelműen a 20 ezres szint vonzhatja a papírt, ennek elérése és legyőzése azonban nem lesz egyszerű feladat. Ilyen mértékű emelkedés után ugyanis gyakran történik profitrealizálás, ha a befektetők úgy érzik, hogy körülbelül most van a csúcson minden szempontból az OTP. Az MACD indikátor naposon ráadásul eladást jelez, ami lehetőséget jelenthet egy kisebb korrekció számára is. Csökkenés esetén a grafikonon jelzett 20 és 50 napos mozgóátlagok jelenthetnek segítséget a bankpapír számára, majd pedig az alsó Bollinger-szalag nyújthat komolyabb támaszt.

Közel a kerek szint, de nem lesz könnyű átvinni (www.investing.com)