Komoly emelkedést mutat ma a Mol árfolyama, a háttérben a vállalat számára pozitív folyamatok húzódhatnak meg.

Eddig nagyon jó a hangulat ma a magyar tőzsdén, az emelkedést pedig a második legnagoybb hazai blue chip, a Mol vezeti. Az olajcég részvényei már nem forognak július 20-a óta osztalékszelvénnyel, mégis látnak benne fantáziát a befektetők. A folytatásban további emelkedés esetén egy nagyon erős ellenálláson kell átverekednie magát a Molnak, de már az eddigi idei teljesítménye is kiemelkedő a nem túl optimista piaci környezetben.

Szelvényvágás után – optimizmus maradt

Kiemelten fontos volt az idei évben a Molnál az osztalékfizetés és annak körülményei. A rendkívüli osztaléknak hála ugyanis több, mint 302 forintot fizettek ki a tulajdonosoknak egy részvény után, ami vonzó hozam volt a mostani környezetben is. A piaci szereplőktől tehát logikus magatartás volt, hogy inkább megtartották Mol részvényeiket; a vízválasztó azonban az volt, hogy az osztalékszelvény leesésével nem kezdett további ereszkedésbe az olajpapír árfolyama.

Jót tett a Mol megítélésének a magas osztalék (www.shutterstock.com)

Ennek több, vállalatspecifikus és országspecifikus oka is lehet. A magas olajárakból és a finomítói marzsok tartósan magas szintjéből adódóan nem kérdés a Mol upstream (kutatás-termelés) és downstream (finomítás-kereskedelem) szegmenseinek a kiemelkedő teljesítménye. Így a részvényárfolyam emelkedése a fundamentumokat is lekövetheti. Ráadásul a rezsicsökkentés módosítása, az adózást érintő új törvények miatt fiskális kiigazítás zajlik, valamint a Fitch Ratings végül nem módosított az ország adósságbesorolásán múlt héten. Mindezek pedig a befektetők számára csökkenthetik a magyar piacon az utóbbi időben érzett pesszimizmust.

Benzinárstop, gyorsjelentés

Nem mondhatjuk ugyanakkor természetesen, hogy kizárólag pozitív tényezők vennék körül a Mol megítélését. A benzinárstop ugyanis továbbra is napi szinten veszteségeket okoz az olajvállalatnak, és ennek október 1-től történő kivezetéséről egyelőre nincs hír. A piac vélhetően már egy fokozatos kivezetést is értékelne, addig viszont ez (a különadóval egyetemben) továbbra is negatív körülmény. Augusztus 5-én érkezik a Mol féléves jelentése, erre kiemelten figyelhetnek a befektetők. Ha a válságos helyzetben újra kiváló számokat tudna hozni a Mol, az vélhetően tovább segítené az emelkedést. Ebben az esetben a 3000 forintos szint lehet az első komoly ellenállás, visszaesés esetén pedig a 2800-as támaszszintre lesz érdemes figyelni.

Címlapkép forrása: Shutterstock