Történelmi csúcson újra az árfolyam.

Az OTP az elmúlt hetekben végre elérte a koronavírus válság előtti csúcsait, és 15800 fölé emelkedett a bankrészvény árfolyama. Azóta pedig nincs megállás, miután a dupla csúcs nem jelentett akadályt, tovább szárnyalt a jegyzés. És most már 17000 forint közelében az OTP, azaz a tavaly még 8000 forint alá is benéző OTP árfolyama közelebb van már jóval a 20 ezer forinthoz, mint a 10 ezerhez-utóbbi helyen még októberben is járt az árfolyam. Nem lehetnek elégedetlenek tehát a részvényesek, de érdemes megvizsgálni, hogy mi lehet a további útja a legnagyobb magyar blue chipnek.

Ilyen, amikor minden jól sül el

Az OTP szempontjából valósággal özönlöttek a jó hírek azelmúlt időszakban. 300 milliárd feletti profit 2020 járvány sújtotta évére, várható extrán magas osztalék, Szlovéniában a piacvezető bank pozíciójának elérése egy újabb hatalmas akvizíció által-ráadásul a magyarországi hitelmoratórium kockázata is kiárazódhatott.

Az OTP Nádor utcai székháza

Ezek mellé jön még az MNB kamatemelési terve ami a kamatmarzsokon keresztül segíti a hazai nagybankot, és akkor még nem beszéltünk a gyors gazdasági nyitással pozitívvá váló makrogazdasági környezetről. Látható tehát, hogy a technikai tényezők mellett azért a vállalat általános helyzete és az érkező pozitív hírek tömege is alapul szolgált a mostani rallyhoz.

Némi túlvettség, de pozitív kilátások

Ha a mostani technikai képet elemezzük, akkor a napos grafikonon egyértelműen látható már némi túlvett állapot. Erre utal, hogy újra kiérőben van az árfolyam a Bollinger-szalagokból, és az RSI értéke is extrém magasan áll. Az MACD vételi jelzése azonban továbbra sem sérült, és mivel történelmi csúcsokról beszélünk, felfelé nem nevesíthetünk már ismert szinteket. A 17000 forintos kerek árfolyam viszont vélhetőleg ellenállásul szolgálhat. Esés esetén a látható 20 és 50 napos mozgóátlag lehet támasz, de még ezek is nagyon messze vannak a mostani emelkedésben.

Túlvettség a grafikonon (www.investing.com)

Azonban a kilátások egyértelműen nem sérültek, a fent leírt tényezők továbbra is érvényesek. A kérdés az, hogy ezekből mennyit árazott már be a piac, és még mennyi emelkedés lehet vissza a részvény számára. A nemzetközi hangulat állása sem elhanyagolható, lehetséges, hogy ez lesz a döntő a vállalatspecifikus hírek lecsengése után. Ha azonban az OTP továbbra is jó hírekkel örvendezteti meg befektetőit, akkor nincs okunk esést várni még a relatív magas szintekről sem.