Nagy elmozdulás is jöhet akár a korábbiakból kiindulva.

Az elmúlt hetekben nem történnek túl nagy mozgások a második legnagyobb hazai blue chip piacán. A Mol árfolyama ugyanis egy nagyjából száz forintos sávban mozog az utóbbi időszakban, amely meglehetősen szűk zónának mondható a korábbiak alapján is. Rendszerint nagyobb elmozdulás következik egy beszűkült mozgásból, az irányt pedig sok tényező együttes eredője határozhatja meg.

Árstop, árrés, olajár

A Mol árfolyamát jelentős mértékben meghatározhatják azon mutatók, amelyek alakulása alapvető befolyással bírnak az olajmulti eredményességére. Az orosz típusú Ural olajfajta és a Brent között továbbra is meglehetősen nagy az árrés, ami pozitív hatást gyakorol a cég downstream szegmensére – az orosz olaj ugyanakkor az ingadozó geopolitikai helyzetben kockázati tényező is lehet. Az upstream szegmens számára fontos olajárak bár stabilitást mutatnak, az előző félévi értékekhez képest alacsonyabb szinten jegyzik a fekete aranyat.

A piaci szereplők számára továbbra is jelentős bizonytalansági tényező a benzinárstop és a különadók kérdésköre. Előbbi ugyanis év végéig meghosszabbításra került, és utána sem garantált a szabályozás kivezetése, amely minden nap tetemes bevételkiesést jelent az olajmultinak. Ráadásul a szektorális különadók egy nagyobb részét szintén a Mol fizeti, ami ronthatja is a cég befektetői megítélését. Nagyon nem mindegy tehát a folytatás szempontjából az sem, hogy ezen intézkedések későbbi sorsa hogyan alakul.

Jön a jelentés

Nem sokáig kell már találgatnunk, hogy hogyan teljesít a Mol az ingadozó gazdasági környezetben. Jövő pénteken ugyanis közzéteszi az olajvállalat a harmadik negyedév eredményeit tartalmazó gyorsjelentés, ami egy időre eldöntheti a részvényárfolyam alakulását is. A kulcs szempont újra az lesz, hogy a piaci várakozásokhoz képest milyen meglepetést sikerül okoznia a Molnak; egy vártnál sokkal jobb adatsor az árfolyamon is meglátszódhat, de ez természetesen fordított előjellel is igaz lehet.

Címlapkép forrása: Shutterstock