Egyelőre felállt a mélypontról az OTP, de a külső tényezők javulása kellhet a tartós visszapattanáshoz.

Igencsak elszabadultak az indulatok az OTP piacán tegnap, illetve a ma reggeli órákban. A már egyébként is jelentős esést felmutató bankpapírra ugyanis komoly eladói nyomás helyeződött. Ráadásul igen nagy forgalommal történt ez, egy régóta emelkedő trendet megtörve. Mi vezetett idáig, és mi várhat az OTP-re?

OTP-nél minden rendben, de …

Alapvetően az OTP eredményességét, működését tekintve nem tudunk változásról; nemrég számolt be egy vártat minimálisan alulmúló, de kiváló eredményről. A harmadik negyedéves számokban nehéz lenne kivetnivalót találni, és a jövőre nézve is meglehetősen ambiciózus tervekről tájékoztat a menedzsment. Ugyanakkor a jelentés a múltat mutatja, a tőzsde pedig már beárazhatta az ehhez kapcsolódó pozitív hatásokat.

OTP: a vállalatspecifikus tényezőkkel nincs probléma (www.shutterstock.com)

Most sokkal inkább az OTP-n kívülálló tényezők miatt következhetett be az esés. A hazai járványhelyzet súlyosbodása újabb korlátozásokat hozhat, ami a makrogazdasági folyamatokra érzékeny bankszektort érintheti a legsúlyosabban. Ráadásul már élő példák is vannak a negyedik hullám következtében történő lezárásokra, és az OTP számára minden ország releváns, ahol tevékenykedik hazánkon kívül is. Szintén aggodalmat okoznak az orosz csapatösszevonások az ukrán határnál; az OTP mindkét országban jelen van, és a 2014-es orosz-ukrán konfliktus is igen erősen meglátszott a bankrészvény árfolyamán. A szinte megállás nélkül zuhanó forint pedig általánosságban negatívan hat az ország, és így az OTP befektetői megítélésére.

Látszik a fény az alagút végén

Egyértelmű tehát, hogy igen sok negatív, de leginkább külső tényező gyűlt össze, amelyek együttesen több ezer pontos esést hoztak az OTP számára, igen rövid idő alatt. Ezzel azonban jelentős túladottság is alakult ki a grafikonra nézve, aminek köszönhetően a reggeli esés után már fel is pattant ma az OTP árfolyama. A helyzet normalizálódásához értelemszerűen a fenti tényezők pozitívra fordulása szükséges, de a további jelentős esés elkerüléséhez elég lehet egy konszolidációs mozgás is. Sok múlhat a nemzetközi hangulaton is; a tartósan borús hangulat rányomhatja a bélyegét az OTP felállására is. További esés esetén a 200 napos mozgóátlag letörése jelentene igazán nagy problémát, jelentős emelkedéshez pedig a 17000 forintos szint erőteljes áttörése lenne szükséges.

Negatív a hetes technikai kép, sok múlik az e heti gyertyán (www.investing.com)