Esésben az OTP, elesett a fontos szint – íme az okok!

Meglehetősen rossz a hangulat ma a magyar tőzsdén, annak ellenére, hogy egyébként a nemzetközi tőkepiaci légkör nem mondható rossznak. A magyar eszközök azonban kevés kivételtől eltekintve jelentős esést mutatnak, a nagyobb részvények közül az OTP veszítette a legtöbbet eddig értékéből a mai napon. A legnagyobb hazai blue chip vesszőfutása több okra is visszavezethető, és nem túl jó hír annak fényében, hogy mindez a saját részvény vásárlás mellett megy végbe.

Aggasztó lépések jöhetnek

Az OTP számára specifikusan a leginkább az lehet aggasztó, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kamatstop hosszabbítását javasolta a kormánynak. Bár a július 1-jén lejáró intézkedés önmagában még nem okoz jelentős bevételkiesést a magyar bankszektor számára, ennek további hosszabbítása növeli a bizonytalanságot. Ráadásul a fő aggodalom továbbra is az, hogy emelheti a kormány a bankadót a költségvetési hiány csökkentésének céljából. Erről megerősített információ még nem látott napvilágot, önmagában ennek a lehetősége jelentős bizonytalansági tényező jelenleg az OTP piacán.

Esésben az OTP, lehúzza a BUX-ot is a bankrészvény

A legnagyobb hazai bank szempontjából persze nem csupán a fenti tényező lehet aggasztó. Az elhúzódó orosz-ukrán háború egyre inkább azt sejteti, hogy az OTP sem számolhat gyors megoldásra, ami a régióban jelenlévő leánybankjait illeti. Az első negyedéves gyorsjelentésből is jól látszott, hogy maga a menedzsment is meglehetősen óvatos az orosz és ukrán operációval kapcsolatban, hiszen jelentős céltartalékolásra és leírásra került sor.

Egyelőre kevés lehet a saját részvény

Hétfőn érkezett a közlemény, hogy az OTP előző pénteken 100 000 darab saját részvény vásárolt vissza, ezzel a piaci forgalom jelentős hányadát adva. A hírre, miszerint a bank vételi erőként jelenik meg a piacon, emelkedett is az árfolyam, azonban ez a lendület nem tartott sokáig. Annak ellenére sem, hogy azóta újabb saját részvény vásárlások történtek, a napi forgalmak több, mint 10 %-át adva ráadásul.

Az OTP szempontjából az lehet a nagy kérdés, hogy meddig marad 10000 forint alatt az árfolyam. Amennyiben tartósan a lélektanilag és technikailag is fontos szint alatt reked meg a bankrészvény, akkor a márciusi mélypontok is tesztelésre kerülhetnek 9400 körül. Emelkedés esetén pedig a 10500 körül húzódó ellenállásnak lehet fontos szerepe, de ettől jelenleg igen távol tartózkodik még az OTP árfolyama.

Címlapkép forrása: Shutterstock