10000 alatt az OTP árfolyama, csúnya a technikai kép.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy újra fontos szintje közelébe esett az OTP. A legnagyobb hazai blue chip árfolyamát sokáig tartotta a 10000 forintos kerek szint, a mai napon azonban a rossz nemzetközi hangulatban elesett a támasz. Bár a napon belüli mélypontokhoz képest korrigált a bankpapír árfolyama, nem igazán néz ki most jól az OTP grafikonja.

Csalódás után félelem

Nagy várakozások előzték meg az OTP múlt pénteken közzétett gyorsjelentését. A piacvezető hazai nagybank azonban nem tudott fordítani a gyorsjelentésével a negatív piaci hangulaton, ugyanis az orosz és ukrán leánybankok leírásai és céltartalékolásai miatt mínuszba csúszott az első negyedéves eredmény. A befektetők így a vártnál pesszimistábbak a háborús térségben lévő bankokat érő károkkal kapcsolatban.

Bizonytalanság a háborús térség leányai körül, ez a jelentésben is látszik

Azóta pedig az általános tőkepiaci hangulat okozhatja a legnagyobb fejfájást az OTP-nek. Az orosz-ukrán háborúról ugyanis nem érkeznek túl jó hírek, egyre távolabbinak tűnik a közeli megegyezés, béke lehetősége. A fegyveres konfliktus és szankciók hatásaitól, valamint az elszabaduló infláció és jegybanki szigorítások miatt egyszerre aggódó piaci hangulatban az erre érzékeny OTP esik áldozatul leginkább a hazai börzén. Ráadásul az uniós forrásokkal, valamint a hazai makrogazdasági tényezőkkel kapcsolatban is bőven vannak bizonytalanságok, amelyek nehezítik a makrogazdasági folyamatokra gyorsan reagáló bankszektor helyzetét. Mindemellett pedig egy esetleges újabb banki különadó továbbra is Damoklész kardjaként lebeg a pénzintézetek felett.

Elesett a támasz

Az OTP árfolyama viszonylag hosszabb ideje a 10000 és 11000 forint közötti sávban ingadozott, a sáv alja pedig komoly támaszt jelentett a bankpapír számára. Látható volt tegnap, valamint a mai nap első felében is, hogy jelentős az eladói nyomás és így az esély a szint letörésére, és végül ez meg is történt. Így megnyílik az út a márciusi mélypontok felé, ott egy dupla alj lehetősége lehet érdekes 9500 körül. Újabb emelkedés esetén fontos lenne tartósan a 10000 forintos szint felett maradnia az árfolyamnak, aztán a következő akadály a 10400-10500 közötti sáv lehet az előzőknek megfelelően.