Íme amiről hétfő reggel tudni érdemes.

Belföld

Csúnya esés volt pénteken a BUX-on

Élénkebb napot produkált az előző hét zárásaként a BÉT, de az árfolyamok tekintetében ebben nem volt sok köszönet, hiszen a BUX több, mint 1%-os eséssel zárta a pénteket. Technikai szempontból ez egy csúnya letörés, és bár egyelőre a középső Bollinger-szalag kitart támaszként, nem túl biztató, hogy egy fordulós gyertya megerősítést kapott, különösen, hogy az utóbbi napokhoz képest kiemelkedő forgalommal.

MOL: lefelé fordult az árfolyam

A MOL is megszenvedte a pénteki gyengébb napot, így végül az átlagosnál némiképp alacsonyabb forgalom mellett 2%-os csökkenéssel 2070 forinton zárt az árfolyam. Úgy tűnik, hogy a várt felpattanás elmarad, és nem lenne meglepő, ha a 2000 forintos támasz is csak időlegesen állítaná meg az árfolyam további csökkenését.

A Richter is megszenvedte a rossz hangulatot

Úgy tűnik, hogy eldőlni látszik az előző héten feltett kérdés, mely szerint képes lesz-e áttörni a részvény árfolyama a középső Bollinger-szalagot: egyelőre nem. A pénteki egyértelmű lefordulás, amely közel másfél százalékos mínuszt és 8570 forintos záróárat jelentett elrontotta a technikai képet, és a bajlós jeleket csak erősíti, hogy mindez kiemelkedő forgalom mellett történt.

Lassult, de nem állt meg a forint erősödése

Abszolút eseménytelen napot zárt a forint piaca pénteken, jelentéktelen elmozdulás volt látható egész nap, így elmondhatjuk, hogy egyelőre nem akadt meg a hazai deviza erősödése. A dollár viszont erősödött, ami hosszabb távon nem jó jel a forintnak. Az euróval szemben 360,12-n, a dollárral szemben 299,33-en áll a jegyzés.

Külföld

Mínuszban zártak az amerikai indexek

Nem teljesítettek jól az amerikai indexek a pénteki napon, mind a három negatív territóriumban zárt. A Dow 0,48%-ot gyengült és 33 894 ponton zárt, az S&P 500 0,64%-ot csökkent és 4 184 ponton fejezte be a napot. A Nasdaq most nem tudott jobban teljesíteni társainál, sőt a legnagyobb gyengülést az ő árfolyamában láthattuk, 0,69%-ot esett és 13 872 ponton zárta a napot. A futures gyenge pozitív napot jelez előre, ebből azonban könnyen jöhet lefordulás is. A Dow 0,29%, az S&P 500 0,23%, a Nasdaq 0,09% pluszban van.

Warren Buffett továbbra is jól teljesít

A Berkshire Hathaway, amelyet Warren Buffett milliárdos befektető vezet már 56 éve, szombaton közölte az első negyedévre vonatkozó jelentését. 7,02 milliárd dolláros működési eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 5,87 milliárd dollárral. A Berkshire Hathaway nettó nyeresége 11,71 milliárd dollár volt, vagyis „A” osztályú részvényenként 7 638 dollár. A „B” osztályú részvény eredménye 5,09 dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 20,44 dolláros veszteséggel. A negyedév bevétele 64,6 milliárd dollár volt. Az elemzők a „B” osztályú részvény 2,53 dolláros bevételére számítottak, 63,5 milliárd dolláros bevétel mellett. A társaság az első negyedévben mintegy 6,6 milliárd dollárnyi részvényt vásárolt vissza, szemben a 2020 negyedik negyedévi 9 milliárd dollárral. A társaság március 31-én 145,4 milliárd dollár készpénzzel rendelkezett a mérlege alapján.

Mire számítsunk a héten?

Pénteken jön az áprilisi foglalkoztatási jelentés, ami azt mutathatja, hogy a gazdaság 1 millió új munkahelyet adott hozzá a hónapban. Ha azonban egy sokkal erősebb adat érkezne, az a befektetőket is elgondolkodtatná, hogy a Fed meddig tartja magát a jelenlegi politikájához. A héten tucatnyi negyedéves jelentés várható, köztük a General Motors, a Pfizer, a Draftkings és a Beyond Meat is. Sokan kíváncsiak, hogy a befektetők idén tartják-e magukat a májusi eladási hullámhoz, amit Amerikában „sell in May”-ként tartanak számon. A Credit Suisse stratégái azonban még jobban bullish hangulatot jósolnak és 4600 pontra emelték az S&P 500-as célkitűzésüket.