Belföld

BUX: ugrás után érkezhet az emelkedés?

Napközben nem volt túl eseménydús a BUX árfolyamának mozgása.  A nyitáskori ugrás így is felfelé vitte a grafikont, de továbbra sem volt képes a kritikus szintet áttörni, így pedig egyelőre limitáltak a további emelkedési lehetőségek. Optimista forgatókönyv szerint ismét megközelíthető a 45000 pontos szint, ehhez azonban a következő napokban egy egyértelmű kitörést kellene produkálnia az indexnek.

Kritikus szinten oldalazik a MOL árfolyama

A MOL is ugrással nyitotta a tegnapi napot, de nem sikerült a pozitív nyitást kihasználnia a részvénynek, és nap végére visszaesett az árfolyam 0,1%-os növekedési szintre, ami 2214 forintos záróárat jelentett. Kényes szinten oldalazik jelenleg a grafikon, így egyelőre bizonytalan, hogy merre haladhat tovább a részvény árfolyama, de a következő napokban inkább a csökkenés valószínű.

Furcsa napon van túl a Richter

Hektikus napot zárt a Richter, hiszen a délután folyamán egy komoly emelkedést, majd egy szinte teljes korrekciót is láthattunk az árfolyamtól, ami így összességében 0,67%-os emelkedést és 8310 forintos záróárat jelentett. Technikai szempontból azt láthatjuk, hogy valóban megfordulhat az eddigi csökkenés, és egy trendforduló is lehetséges a következő napokban, hetekben.

Hirtelen erősödött a forint

Jól teljesített tegnap a hazai deviza, eltávolodott a kritikusan magas területről, és 365 környékére csökkent az euróval szembeni keresztárfolyam. Részben a historikus maximum nyújtotta ellenállás okozhatta a korrekciót, részben az EKB tegnap bejelentett kötvényvásárlási programja, és részben a hirtelen erősödés hatására elindult forintshort zárások. A következő napokban a 360-as szint feletti konszolidálódást várnám. Az euróval szemben 365,13-on, a dollárral szemben 304,65-en áll a jegyzés.

Külföld

Mindenkori csúcson zárt az S&P500, Biden aláírta a csomagot

Biden már tegnap aláírta az 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot, melynek hírére a DOW napon belül csúcsot döntött, míg az S&P500 új mindenkori csúcson tudott zárni. A NASDAQ is folytatta az emelkedést és a tegnapi záró értékkel rövid távon megtörte a lefelé tartó csökkenő trendvonalat. Amennyiben a következő kereskedési napokon sikerül megerősíteni a kitörést, úgy a tech szektor tovább erősödhet technikai szempontból. A DOW 32 490 ponton zárt (0,6%), az S&P500 3938 ponton fejezte be a kereskedést (+1%), míg a NASDAQ100 13 048 ponton (+2,3%) tudott zárni.  Ma reggel az amerikai és a legtöbb európai index határidős terméke mínuszt mutat, a NASDAQ több, mint 1%-os esésben. A dollár index és a VIX emelkedést mutatnak.

Mindenkori csúcsát ostromolta a Bitcoin

Tegnap az esti órákban ismét 58 000 dollár fölé emelkedett a Bitcoin árfolyama. Amennyiben újabb csúcsra tud törni, az a teljes kriptopiacra, illetve némileg a tőkepiacokra is pozitív hatással lehet.

Extrém méreteket öltött a kockázatvállalás

Ahogy egyre több új befektető érkezett a piacra az elmúlt évben úgy váltak egyre kapósabbá az extrém kockázatot rejtő termékek, mint az opciók, IPO-k megvétele vagy a centes részvényekkel való kereskedés.  Februárban a centes részvények forgalma meghaladta a 84 milliárd dollárt, ami a legmagasabb érték 2006 óta és a második legmagasabb 2000 óta. Februárban 2 billió részvény cserélt gazdát amely mindenkori csúcsnak számít.