Lefordult a Mol a lokális csúcsokról, de a kilátások nem sokat változtak.

A BUX már bőven a járvány előtti csúcsait meghaladó szintekre volt képes törni az utóbbi hónapokban, ezzel beigazolva a gyors gazdasági nyitás tőkepiacokra is gyakorolt pozitív hatását. A jó teljesítmény azonban elsősorban az OTP, valamint a Richter kiváló szereplésének köszönhető – a második legnagyobb magyar blue chip, a Mol még messze jár csúcsaitól. Nézzük, hogy áll most az olajmulti a tőzsdén, és mik a külső körülmények!

Új csúcs, majd lefordulás

A Mol nemrég tette közzé a második negyedéves számait, ami meglehetősen erős emelkedést indukált. Ennek köszönhetően lokális csúcsra szárnyalt árfolyam, és így hosszú egy helyben állás után a januári csúcsszinteket is legyőzte a Mol. Az osztalékszelvény elhagyása után viszont nem igazán tud újra erőre kapni jelenleg az olajvállalat. Ugyanúgy a 2400 forintos szint jelent akadályt, mint az elmúlt hetek erősödése előtt. Tartósabb emelkedéshez pedig fontos lenne a 2500-as szint bevétele tartósabban; máskülönben esés esetén újra a sáv alján, 2300 forintnál találhatná magát az árfolyam. A technikai indikátorok mindenesetre semlegesnek mondhatók, bár a napos MACD eladási jelzése nyomást fejthet ki a Molra.

Szokásos akadályával küzd a Mol (www.investing.com)

Leforduló olajárak és vírusveszély

A Mol számára az upstream szegmens miatt meglehetősen fontos a magas olajárfolyam. Bár a 2021-es év eddig eltelt részét tekintve nem lehet panasz a fekete arany menetelésére, de nemrégiben azért néhány hónapos mélypontra esett a Brent árfolyama is. Azóta némi felkapaszkodást mutatott be az olaj, de messze még a júliusi csúcs.

Látszódott a negyedéves eredményben a fogyasztói szolgáltatások felpörgése is

A vírushelyzet nemzetközi szinten történő romlása is árnyékot vethet a hagyományos iparágat képviselő cégekre, és így a Molra is. Nehéz eldönteni persze jelenleg, hogy a rossz (terjedő delta variáns, emelkedő hazai esetszámok) vagy a jó hírek (kevesebb súlyos beteg, nincs napirenden lezárás) a dominánsabbak, ezt néha a nemzetközi tőzsdék iránykeresésében is tetten érhetjük. A Mol szempontjából ugyanakkor az általános hangulat mellett a fogyasztói szolgáltatások üzletág miatt is kiemelt jelentőségű a negyedik hullám megnyugtató kezelése.

Természetesen a közeljövőben is nagy szerepe lehet a vállalatspecifikus híreknek. Az INA-ügyben tett bármilyen pozitív előre lépés, vagy újabb kúthálózat, esetleg olajmező akvizíciók bejelentése  szintén hozhatnának izgalmat a Mol piacára.

A szerző Mol részvényekkel rendelkezik.