Néhány szektor számára különösen jól jöhet a vártnál erősebb gazdasági növekedés.

Ma érkezett meg a magyar gazdaság második féléves teljesítményéről szóló adat. Régóta várták a piacok és a szakemberek a GDP-adatot, hiszen ez ad képet arról, hogy milyen gazdasági haszonnal járt a vártnál korábbi gazdasági nyitás, amit a gyors oltási tempónak köszönhet az ország. Pozitív meglepetést hoztak a számok, de hogyan hathat ez a magyar tőzsdeindexre, a BUX-ra nézve?

Meglepően szép számok

A magyar GDP az idei második negyedévben 17,9 %-kal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Felülmúlta ezzel az elemzői várakozásokat a gazdaság teljesítménye, bár a hatalmas növekedés értelemszerűen annak köszönhető, hogy egy évvel ezelőtt gyakorlatilag leállt a gazdaság egy jelentős része. Az adat erősségét inkább az mutatja jól, hogy az előző negyedévhez képest is 2,7 %-kal nőtt a bruttó hazai össztermék.

Varga Mihály pénzügyminiszter is kommentálta az adatokat a sikeres gazdasági újraindítást dicsérve. Megjegyezte: a 2019. végi szinthez képest is jobban teljesít már a gazdaság 0,1 %-kal, ami lényegében a vírus okozta válságból való talpra állást jelenti. A miniszter kiemelte az ipari termelés 22 %-os, az építőipar 28%-os, a kiskereskedelemi forgalom 6 %-os növekedést, valamint a turizmusban a megduplázódó vendégéjszaka számokat. Számításai szerint a kormány gazdaságélénkítő intézkedései idén 8,4 %-kal járulnak hozzá a GDP-hez.

Mit hozhat ez a BUX számára?

Egyértelművé vált, hogy a hamarabb bekövetkező gazdasági nyitás számszerűsíthetően jelentős hatást gyakorol a magyar gazdaság egészére nézve. Ebből következik, hogy pozitívvá válhatnak az országspecifikus tényezők. Segítheti a hatás a forint erősödését, de a magyar blue chipek árfolyamába is beleszólhat ez a tényező. Alapvetően a makrogazdasági folyamatokban leginkább érintett szektoroknak a leginkább jó hír a magyar adat. Ennek megfelelően az OTP számára kiemelten fontos a magyar gazdaság teljesítménye, de a fogyasztói szolgáltatások szegmense miatt a Mol számára is üdítő lehet a GDP adat. A Magyar Telekomra vélhetően kevesebb a közvetett hatása a növekedés mértékének, a Richter pedig, mint gyógyszercég, hagyományosan nem mozog együtt a gazdasági folyamatokkal. Ugyanakkor az országgal kapcsolatban általánosságban bizakodó befektetői hangulat minden részvényt elérhet.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/varga-mihaly-varakozason-felul-nott-magyar-gdp-masodik-negyedevben